Учениците от 5-12 клас остават на онлайн обучение до 31 януари

Това стана ясно по време на днешното съвещание при премиера Борисов

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Големите ученици от 5-ти до 12-и клас продължават да учат онлайн до 31-ви януари т.г. Засега се разрешават само практически присъствени дейности на тези ученици, както и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министрите на здравеопазването, на образованието, на младежта и спорта, на вътрешните работи и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

Новината дойде два дни по-рано от очакваното - просветният министър Красимир Вълчев преди дни коментира, че най-вероятно данните за заболяваемостта от коронавирус ще се анализират този четвъртък, за да може да измине една пълна работна седмица от началото на година, като очакванията бяха от 18-ти януари в клас да се върнат и големите учениците от прогимназия и гимназия. В момента присъствено се обучават само децата от 1-ви до 4-ти клас, които се върнаха в училище на 4-ти януари т.г., след 3-седмичния локдаун по Коледа и Нова година. Така, някои гимназисти вече трети месец са на обучение от разстояние. 

В началото на заседанието здравният министър проф. Костадин Ангелов е докладвал на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява. "По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС", е посочил министър Ангелов. Той е отбелязал, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база. 

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването е предложил на премиера и членовете на МС да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5-ти до 12-и клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31-ви януари. "Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено. Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.“, категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който споед съобшението на МС е бил подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

"Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с "възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа". "В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и, че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици", изтъкна Борисов. По думите на премиера предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Вчера стана ясно, че в МОН са обсъждани 5 варианта за продължаване на обучението в присъствена среда. Първият и най-благоприятен вариант е учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат да учат присъствено в училищата и след 18-ти януари. Ако обаче броят на положителните Covid тестове през тази седмица се увеличи, е възможен вариант две, при който и тези ученици ще преминат към онлайн обучение. При третия вариант решенията ще се вземат локално и така в малки населени места, където няма интензивно смесване на ученически потоци, е възможно връщане на всички ученици в клас. Четвъртата опция за учебния процес след 18-ти януари предполага връщане в училищата само на определени класове - 12-и, 8-и, 7-и и 5-и. Последният пети вариант е за ротационно връщане в клас на отделни випуски за по една седмица, така че да няма струпване на ученици в училищата.

(източник: Сега)