Влошило се е състоянието на пострадала при взрива във Варна

Влошило се е състоянието на най-възрастната жена от пострадалите при инцидента в блок 302 във варненския квартал „Владиславово“.

82-годишната жена, която след взрива беше обгазена, е на апаратно дишане в реанимацията на Военноморската болница във Варна.

От здравното заведение съобщиха, че тя е с увреден бял дроб и съпътстващи заболявания.

Останалите три жени, които бяха в болницата след инцидента, вече са изписани.

14 души от взривения блок, чиито жилища са необитаеми вече са настанени в общински жилища,  съобщи днес кметът Иван Портних и благодари на фирмите, които ще ремонтират апартаментите и разясни какви са помощите, които могат да получат пострадалите семейства.

Днес продължи огледът на варненския жилищен блок, в който в понеделник избухна експлозия.

Досегашните наблюдения показват, че конструкцията е устойчива, обяви кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов с уговорката, че заключението за конструкцията ще стане ясно, след като завършат следствените действия за взрива:

“И тогава колегите вече спокойно могат да усетят плочата. От долу изглежда, че е здрава, което ни навежда на мисълта, че е така. Доста оптимистично изглежда всичко, но все пак нека окончателно да мине тяхната експертиза“.

Вчера също имаше оглед на блока.

Все още не са идентифицирани двете жертви на експлозията. Има голяма вероятност едно от телата да на самия извършител, стана ясно от думи на министъра на вътрешните работи Младен Маринов:

“Твърде вероятно е това да е той, но ние стъпваме единствено и само на доказани неща, в случая експертизите“.

До момента няма данни, че взривът в жилищната кооперация във Варна е избухнал заради наличието на боеприпаси или взривни вещества.

“По-скоро колегите работят по установяване на наличието на газ. Предпочитам да говоря, когато станат експертизите и сме категорични сигурни за самоличността на загиналия“, каза министър Маринов.

По-рано Община Варна организира настаняването в помещения, общинска собственост, на четири семейства, чиито жилища пострадаха при взрива в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик".

За всички са осигурени условия от първа необходимост. Хората ще получат до 375 лева от Общината и други социални помощи.

Със съдействието на Общината вече са устроени общо 14 души.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че от 36 жилища обитаемите са 30, но на 15 са нанесени сериозни щети, като в част от тях живеят възрастни хора.

Колоните са здрави, блокът е строен между 1979 - 1982 година и конструкцията е много здрава, отбеляза Виктор Бузев, главен архитект на Варна:

„Трябва много добре да се разчисти, за да се стигне до конструкцията. Сградата е от монолитна стоманобетонна конструкция. По-голямата разрушителна сила е била на огъня, високата температура. Всички вертикални комуникации на сградата от третия етаж нагоре – всичко е стопено. Почти на всички жилища във височина ще се наложи смяна на дограмата“.