Анна Александрова за Джок Полфрийман: Предсрочно освободените затворници се следят да не направя провинение

Проблемът е когато е в чужбина, защото тук при провинение можем да го върнем в затвора

Анна Александрова

Анна Александрова

Нямам очаквания какво ще се случи на заседанието на ВКС и го очаквам с нетърпение. Смятам, че съдът и може да откаже, и може да не откаже предсрочно освобождаване. Обществения съвет към затворническата организация са хипотеза за това и би трябвало да се съобразят с тях. Съдът е независим в своето решение, но трябва да се съобрази и с тях, каза пред Канал3 председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова.

С оглед на злоупотреби в корупция, да не се инициира предсрочно освобождаване, имахме  решение още през 2016 година. Смятам, че всички магистратите на първо място имат морални граници и смятам, че така и трябва да бъде и тези техни качества да бъдат подкрепяни. Не следва да хвърляме обвинения по всяко едно решение. Трябва да се гарантира тяхната независимост, каза още тя.

Ние внесохме предложение по отношение на възобновяване на делата при достатъчно доказателства за това. Предлагаме при условното предсрочно освобождаване да има възможност ВКС да се произнесе когато за възобновяването му има доказателства. Целта е да се уеднакви практиката, не само заради Джок Полфрийман, заяви Александрова.

При едно предсрочно освобождаване да кажем за убийство, той е под наблюдение, а не е свободен. Проблемът е когато е в чужбина, защото тук при провинение можем да го върнем в затвора. Искам по тази тема да се породи дебат, за да знаем какво да направим по тази тема, каза още тя.