Данъчни проверяват хотели и заведения в зимните курорти преди Нова година


Данъчните извършват проверки по хотелите и заведенията в зимните ни курорти преди предстоящото празнуване на Нова година.

Стотици данъчни инспектори вече има в Банско, Пампорово и Боровец. Те проверяват издават ли се касови бележки и точни ли са оборотите в хотели, ресторанти, механи и всички търговски обекти в зимните ни курорти. От Агенцията вече се похвалиха, че през последните години нарушенията намаляват и отново апелираха да се издават касови бележки. Издаването на такава е задължително, като неиздаването на фискален бон дири и за малка сума води до запечатване на обекта за срок до 1 месец.

Неиздаването на фискален бон е едно от най-сериозните данъчни нарушения. Глобата за физически лица е от 100 до 500 лева, а за юридически - от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение санкцията се удвоява.

Неиздаването на касова бележка, освен до глоба, води и до запечатването на обекта за срок от един месец.

Инспекторите ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП. Сергиите в центъра на Банско също ще бъдат проверявани.

От НАП проверяват и имущественото състояние на физически лица - собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти.

Данъчните инспектори ще бъдат в зимните ни курорти през цялата зима, като се предвижда проверките да бъдат дори и денонощни.