Депутатите удължиха извънредното положение, приеха и актуализацията на бюджета

ВМРО и БСП се обединиха срокът на извънредните мерки да се удължи до 30 април

Извънредното положение заради коронавируса се удължава до 13 май, решиха преди минути депутатите с 122 гласа „за“, 47 против и 7 въздържали се.

ВМРО и БСП се обединиха около предложението срокът да се удължи до 30 април.

Левицата първо поиска точката да не се гледа, защото има време до края на сегашния срок от 13 април, а решението да се вземе след анализ на резултатите от взетите мерки.

Парламентът прие на първо четене и актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. С 123 гласа "за" законът беше приет. С цел да се избегне струпването на хора в пленарна зала, депутатите гласуваха на две групи - първата група влезе в зала в 20.00 часа и тя включваше депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите депутати. От 20.30 часа пък гласуваха втората група, която включваше депутатите от ПГ на ГЕРБ и Обединени патриоти. Законопроектът не получи подкрепата на "БСП за България".

По време на извънредното заседание, депутатите подкрепиха увеличението на лимита на държавния дълг, който може да бъде поет през 2020 г., да бъде вдигнат от 2,2 млрд.лв. на 10 млрд. лв.

За 2020 г. дефицитът в държавния бюджет се очаква да достигне до 3,5 млрд.лв. или 2,9% от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Заедно с предвидените средства за осигуряване на допълнителен капитал за Българската банка за развитие в размер на 700 млн.лв., общата сума, която депутатите приеха в корекцията на бюджета е в размер на 4,2 млрд. лв. Останалата част от дълга може да бъде активирана, в случай на нужда от ново финансиране през идните месеци.

Заради увеличения с 7,8 млрд. лв. дълг са предвидени и допълнителни 70 млн. лв. лихвени разходи.

В новата рамка на бюджета са предвидени и 1 млрд. лева за финансовото осигуряване на приетата мярка за покриване на 60% от заплатите на служители, с цел намаляване на съкращенията (т.н. мярка "60/40"). По бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд "Безработица" ще бъдат преведени допълнително и 430 млн. лв., заради очакваните по-малко приходи от социално-осигурителните вноски.

Разработените сценарий за развитие на кризисната 2020 г. са три - първият е за запазване на слабо покачване на БВП с 0,7%, вторият е за нулев растеж, а най-негативният е ръст на безработицата с около 2 пункта и спад на икономиката с 3%. Ревизираният бюджет е разчетен именно при развитие на третия сценарий.

В актуализирания държавен бюджет е разписано, че се очаква намаление на приходите с около 2,44 млрд.лв.,като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Спадът в най-голяма степен е при ДДС - 1,1 млрд.лв.