Елена Динева на свобода срещу гаранция от 1,5 млн. лева

Елена Динева

Елена Динева

Специализираният съд пусна от ареста Елена Динева - съпруга на бизнесмена Васил Божков. На Динева беше наложена парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Според съда, макар и оскъдни, данните за съпричастност на Елена Динева към организираната престъпна група на Божков са налице, но пък няма данни на свобода тя да се укрие или да извърши друго престъпление.

Заради бизнес позициите на Динева, която има участие в няколко дружества и дялове в други, и заради съдържащите се по делото данни, че притежава няколко банкови сметки, съдът ѝ определи рекордната парична гаранция. Тя трябва да внесе сумата до 14 дни.

Динева проговори пред съда, като разказа, че от деня, в който стана ясно, че Васил Божков се издирва, през дома ѝ са преминали десетки прокурори, следователи, полицаи, на които е помагала при обиските и претърсванията и не е оказвала никаква съпротива. Отрече да има нещо общо с хазартния бизнес на Божков. Отрече да познава който и да е от членовете на комисията по хазарта. Каза, че не е имала намерение да бяга от България. Такова намерение нямал и самият Васил Божков, но бил принуден.

Представените в съдебната зала доказателства за участието ѝ в групата са събрани в близо 20 тома.