Иван Гешев: В деня, в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд

Едно лице се е разпознало като Крокодила и се почувствало засегнато, обясни избраният за нов главен прокурор

Иван Гешев

Иван Гешев

„Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа“. Така днес в Бургас новоизбраният обвинител номер 1 на Републиката Иван Гешев коментира думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който призова прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние, предаде Дарикнюз. 

„Нямам време да се занимавам с политика“, отсече той. Гешев определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор и обяви, че няма нищо против, да бъдат въведени механизми за контрол, каквито прецени за удачни Народното събрание. 

„Политическата теза, затова че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат… В деня в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал: "Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила." И това лице се е разпознало, че е точно той. Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор. И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС“, заяви Иван Гешев. 

И допълни: " Щом вече лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо да не ме контролира и българското общество." 

"Трябва ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презюмира, че главният прокурор е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв. И точно заради това не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол“, категоричен беше Иван Гешев.