Комисията на Цацаров дава на прокурор кметицата на "Красно село"

Росина Станиславова

Росина Станиславова

КПКОНПИ изпраща на прокуратурата всички материали по проверката в столичната община "Красно село" заради данни за извършени корупционни престъпления от страна на кметицата Росина Станиславова, съобщиха от антикорупционната комисия.

На 2 декември 2021 г. служителите на дирекция "Противодействие на корупцията" извършиха проверка на място по сигнали на граждани и по медийни публикации. Изискани са документи, снети са обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности.

След анализ на документите и получената информация, са установени данни за извършени закононарушения при изпълнението на строително-ремонтни дейности и доставка на материални активи, с възложител Столична община - район "Красно село".

Установени са и незаконосъобразни действия на общинската администрация, изразяващи се в умишлено забавяне на издаване на административни актове, злоупотреби при отдаване под наем на общинско имущество и разходване на публични средства, извършване на фиктивни назначения на служители по оперативни програми и проекти с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Обществената поръчка, заради която антикорупционната комисия влезе в община "Красно село" на 2 декември, беше за ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на СО - район "Красно село". Тогава бяха получени данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество, е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат "връщани" към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага - чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС.

Това е второто решение на Антикорупционната комисия за установяване на конфликт на интереси.

Кметът на столичния район "Красно село" Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси - за това, че е назначила себе си за ръководител на проект, както и за това, че е сключила трудов договор с дъщеря си, докато е била ръководител на проект, финансиран с европейски средства. Към настоящия момент Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и предстои произнасяне на съда.

Станиславова вече бе глобена с 5000 лева за това, че като ръководител на проект за социален патронаж, финансиран с европари, бе сключила договор с дъщеря си. По програмата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3" по ОП "Развитие на човешките ресурси" район "Красно село" е получил безвъзмездна помощ до 365 700 лв.

Тя бе избрана за кмет на района от "Демократична България", които след първия скандал я призоваха да подаде оставка, но кметицата отказа и остана на поста си.