Куленски: До 1-2 месеца ще видите конкретни стъпки за съдебна реформа

Петър Куленски

Петър Куленски

„Декларацията с искането на оставката на Иван Гешев беше акт, с който управляващите снеха доверието си от него. Естествено съдебната реформа не бива да започва и свършва с оставката на Гешев. Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура”. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от „Продължаваме промяната” Петър Куленски.

„Подготвяме конкретни законодателни промени. До края на месеца трябва в НС да влезе законопроект за КПКОНПИ. Подготвяме промени в Закона за съдебната власт и в наказателно процесуалния кодекс”, заяви Куленски.

„В рамките на 1-2 месеца ще видите конкретни законодателни стъпки, с които искаме да постигнем съдебна реформа”, увери депутатът.

„Задали сме си като цел да реформираме ВСС. Пленумът на ВСС избира главния прокурор. Очакваме и решение на КС, който да каже дали е допустимо министърът на правосъдието да поиска отстраняването на главния прокурор. Ако становището на КС е положително, ще бъде внесено такова искане”, обясни Куленски.
По думите му управляващите се надяват ВСС да бъде реформиран по такъв начин, че да има гаранции за неговата по-голяма обективност и ефективност. 

Когато от управляващата коалиция имали проект за конституционни промени, те ще търсят подкрепа от всички партии.