Съобщиха имената на 130 души, подслушвани през лятото на миналата година

130 имена на подслушвани по време на антиправителствените протести миналата година български граждани прозвучаха от трибуната на Народното събрание на закрито заседание на парламента, продължило повече от час.

Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи е успяла да установи кои са 130 от общо 934 подслушвани лица, които са засекретени от прокуратурата.

Сред идентифицираните има 5-ма журналисти, 4-ма председатели на граждански сдружения, политици – немалка част от тях слушаха имената си в зала, бивш прокурор от Софийска градска прокуратура, генерали от резерва и един от българската армия, вкл. и журналист от голяма френска медия.

Въз основа на извършените проверки и събраните доказателства, комисията е установила, че експлоатираните СРС-та са изначално незаконосъобразни. Разрешенията, които са издадени от Специализирания наказателен съд – също. Исканията за използване на тези средства са писани от Отдел „Контратероризъм“ към ГДБОП, подписвани са от прокуратурата и са внасяни в специализирания съд.

Налице е и доклад от повече от 100 страници, който коментира правната квалификация на деянието – „опит за въоръжено въстание, преврат и бунтове“, съчетано с „организирана престъпна група“, съобщава БГНЕС