СДВР: Близо 10 млн. лв. при улична продажба е цената на иззетия кокаин в Студентски град

Георги Хаджиев

Георги Хаджиев

"Конфискуваните в Студентски град в София около 40 кг кокаин от патрул на 7 РУ-София е на цена приблизително 10 млн. лева за улично разпространение", обяви пред журналисти директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

По думите му около 10 кг от дрогата е с много висока чистота от 75%, като от МВР отчитат, че досега не е имало подобен случай, според старши комисар Хаджиев.

"Останалите 29,5 кг е с процент чистота около 67-70%. По цени на едро един килограм от този вид наркотично вещество се търгува по 35 000 евро, така че ако коментираме стойността за улично разстространение, цената стига приблизително 10 млн. лева, ако се счита, че се примесва с примеси в съотношение едно към 2,5“, поясни Георги Хаджиев.

"Задържаният с кокаина 31 годишен българин е без никакви криминални регистрации, не е попадал изобщо в полезрението на полицията. Към момента той отказва изобщо да говори, не е ясно откъде е внесъл наркотика и за кого е бил предназначен", добави шефът на СДВР.

За арестувания с двете чанти кокаин мъж е установено, че е работил дълго време в чужбина, пътувал е в Западна Европа, както и в Турция.

"Не дава никакви обяснения на този етап, автомобилът е негова собственост – не е осъждан, няма криминални регистрации, нямаме данни за него досега“, подчерта старши комисар Георги Хаджиев, като добави, че при задържането му в него е имало и около 10 000 лева. Мъжът, който е от София, е задържан за 72 часа.

"На 24-ти май около 12:00 часа патрул на 7-мо районно при обход на маршрута, съгласно план за противодействие на битовата престъпност, спира автомобил "Мерцедес“ S класа. Водачът на автомобила е с изключително съмнително поведение. При проведената беседа с него колегите се усъмняват в неговите действия и предприемат проверка на автомобила за забранени вещества", обясни той.

"Това, което ги усъмнило, е първо изключително неадекватното поведение на водача при зададен въпрос за проверка на документите. Водачът на автомобила е изпуснал документите. Вторият признак, който усъмнил колегите е, че в него имало доста голяма сума пари. При излизането от автомобила автоматично е затворил вратата. След проведен разговор с него същият е съобщил, че носи забранени вещества и предмети и се оказва около 40 килограма кокаин в два сака в багажното отделение", каза още комисар Хаджиев.