Сотир Цацаров поиска конфискация на 158 000 лв. на Елена Йончева

КПКОНПИ твърди, че евродепутатът е изтеглила сумата от КТБ в периода 2012-2014 г.

Елена Йончева

Елена Йончева

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла иск за конфискация срещу евродепутата Елена Йончева. Искът е за 158 000 лв. В исковата молба на комисията, оглавявана от бившия главен прокурор е посочено, че те са изтеглени от Йончева на каса или от банкомат от КТБ в периода 2012-2014 година.

Исковата молба е внесена на 17 март и тепърва предстои размяна на книжа между страните. 

Производството за конфискация срещу Йончева следва повдигнатото й в първите дни на 2019 г. обвинение за пране на пари. 

През ноември 2018 г. като главен прокурор Цацаров поиска имунитета на Йончева, която тогава бе депутат от БСП. Тя сама се отказа от защитата, но през 2019 г. бе избрана за евродепутат и отново получи имунитет. Българската прокуратура поиска той да бъде свален от Европейския парламент и тази процедура още е в ход.

В искането на Цацаров от ноември 2018 г. се обясняваше, че Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери. То е образувано по сигнал от народни представители. Спецпрокуратурата разследва извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ и прикривани чрез офшорна компания. 

Според прокуратурата присвоените пари са прикривани чрез офшорката „Далий Трейдинг Лимитид“. През април 2012 г. Йончева, като едноличен собственик на „Авторска телевизия“, решила да учреди съвместно с офшорната компания дружеството „Офроуд“ ООД. 

Капиталът на „Офроуд“ трябвало да бъде 10 000 лева, като всеки от учредителите записва по 50 дяла, с обща номинална стойност от по 5000 лева. Йончева чрез „Авторска телевизия“ се задължила да внесе 5000 лева, но офшорката трябвало да внесе 315 000 лева срещу 50-те дружествени дяла, като 310 000 лева били за фонд „Резервен“ на съвместното дружество. Отделно от това, офшорната компания трябвало до една година да направи и допълнителна вноска от 250 000 евро в „Офроуд“. 

За управител на „Офроуд“ била избрана Елена Йончев и в това си качество тя била единствената, която можела да се разпорежда с всички сметки на фирмата. Всички договорени суми постъпили по сметките на „Офроуд“ още през юни 2012 г. 

През лятото, когато от ГЕРБ обвиниха Йончева в съдружие с Цветан Василев заради парите от КТБ в „Офроуд“, тя каза, че през офшорката е купувана само телевизионна техника и се закани да съди депутатите на управляващите. 

Йончева категорично отрече вина и обяви, че обвинението е политическа поръчка заради разкритията й и нейната работа като депутат.