Цацаров: Прокурор, разследващ главния е най-екзотичната идея, която съм чувал

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

"Увеличава броят на сигналите за конфликт на интереси. Картината е най-видима в общини и общински съвети и те, освен, че преследват политически цели, са и основателни", заяви председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров в интервю за БНТ.

Сотир Цацаров коментира и промените в НПК, с които се въвежда фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор.

"За годините в съдебната система съм видял много странни идеи, но това е най-екзотичната идея, която съм виждал и чувал. Спорно е дали ще бъде работещо решение. Изхождаме от презумпцията, че прокурорът, който ще разследва главния, ще е безгрешен", смята той.

"Общият размер на исковете срещу бизнесмена Васил Божков и свързаните с него лица досега са в размер на 278 млн. лв., а са направени и искове за нови до 406 млн. лв., които касаят и други лица", съобщи Цацаров.

"Когато прокуратурата повдигне обвинение, постановлението се изпраща на КПКОНПИ, затова се прави проверка на имуществено състояние и при установяването на имущество, за което няма законен източник на доход, се стига до предявяване на иск пред съда. Работим по механизма на гражданската конфискация, което има за свое начало повдигане на обвинение за наказателно производство. Претендираме пред съд, доказваме тезата си в исково гражданско производство", обясни още той.