Я. Тодоров: Цацаров ще извади КПКОНПИ от летаргията

Ясен Тодоров

Ясен Тодоров

"Г-н Цацаров беше изключително прагматичен при представянето на концепцията си. Съществува голям страх у някои хора, че незаконното им имущество може да бъде отнето", заяви пред бТВ Ясен Тодоров, бивш член на ВСС.

"Сотир Цацаров притежава и административен и професионален капацитет да извади КПКОНПИ от летаргията, в която се намира. Фактът, че мониторингът над България е на път да падне, до голям степен се дължи постигнатото през последните 10 г., в 7 от които Цацаров беше главен прокурор", коментира Тодоров.

Според адвокат Михаил Екимджиев обаче Цацаров не е постигнал никакви успехи като главен прокурор, а избирането му начело на КПКОНПИ цели "тотални запори на банкови сметки и разоряване на хора, преди да се стигне до съд", при това "политически избирателно".

"КПКОНПИ по дефиниция беше създадена в изпълнение на европейските препоръки за борба с корупцията по висшите етажи на властта. Тя се занимава само с дребни чиновници, но с никой значим политик", заяви Екимджиев.

"КПКОНПИ е отнела имущество в пъти надвишаващо бюджета на комисията. Тя не отнема имуществото, а разследва, след което съдът решава дали има доказателства. Доколкото познавам г-н Цацаров той ще работи обективно и от него ще трябва да се страхуват хора, които нарушават закона и са незаконно забогатели", изтъкна Тодоров

"Стана ясно, че ние не искаме да направим съдебна реформа, ние не можем да сме правова държава. Затова в един момент се стигна до този дипломатически ход след приемането ни в ЕС. Ние не искаме да направим съдебна реформа, а европейските институции не могат да влязат с танковете както навремето СССР, затова падна мониторингът", каза Екимджиев.

"Ако беше така мониторингът ще е да падне и за Румъния. Това, което постигнахме на много хора не им харесва", отговори Тодоров.