Българите и Брекзит

На фона на неизвестните около Brexit и политическите трусове във Великобритания - кои са българите, които това засяга най-пряко? Екип от наши сънародници направи първото по рода си изследване на българската общност в Лондон.

Ето и част от изводите в него - от една страна българите там усещат сигурност и стабилност в живота си, но и дискомфорт заради нарастващата нетолерантност към чужденци.

Процесът по Brexit не ги тревожи прекомерно. Повечето анкетирани не предвиждат промяна на живота си и на мястото, където живеят. Защото виждат повече плюсове, отколкото минуси в живота си в Лондон.

Но съществува притеснение от дискриминация и надежда, че българите и другите източно европейци ще бъдат третирани според заслугите им. 

Част от българските мигранти изпитват затруднения с интеграцията заради недобро владеене на езика. Но около 2 трети от анкетираните определят себе си като щастливи и споделят, че животът там ги е направил по-толерантни. Изследването е сред 151 българи и е финансирано от общината в Лондон.