4-ма българи лежат трети месец в индонезийски затвор, казват че са невинни

От външното ни министерство отговориха, че упреците към работата на посолството и консула са неоснователни

Четирима българи вече трети месец са в индонезийски затвор заради сбиване с други наши сънародници. Близките им твърдят, че не са получили адекватна помощ от консула ни в Джакарта, съобщи Би Ти Ви.

Българите са задържани в ранните часове на 14 март на остров Бали. Според разказа им били там, за да подготвят сватбата на един от тях - Камен Томов от Девин.

"Имаше акция в нашия хотел, докато закусваме, влязоха над 50 човека с автомати... всички, които бяха бели, бяха свалени на земята, вързани с тиксо - ръце, крака, очите...", разказа Томов във видеовръзка.

Четирима българи попадат в ареста. По думите им едва 40 дни по-късно разбрали причината - заради побой с друга група българи. Твърдят обаче, че не са участвали в сблъсъка.

"Нито познаваме жертвата, която е наранена, абсолютно нищо. Просто дойдоха полицаите, заключиха ни, направиха ни тараш на стаите, без документи да ни покажат...", каза Валентин Малкочев.

Българите подозират, че са арестувани, защото са европейци и искат да ги изнудват за пари. Оплакват се от много лоши условия в затвора.

Близките на задържаните пък разказват, че информация за случая достигнала до посолството ни в Индонезия едва в края на април. И че не получили адекватна подкрепа от консула ни там.

От външното ни министерство отговориха, че упреците към работата на посолството и консула са неоснователни.