Защо Хамбург връща българи в България?

От ноември 2017 до ноември 2018 година град Хамбург е върнал десетки граждани на ЕС обратно в родните им страни, над 10% от тях са българи

От ноември 2017 до ноември 2018 град Хамбург е репатрирал 73 граждани на страни-членки на ЕС. На всички тях им е било отнето правото на свободно движение в рамките на ЕС.

Осем българи са върнати обратно

Осем от репатрираните са български граждани, посочват от Хамбургската служба по гражданското състояние в отговор на запитване на българската редакция на Дойче Веле. Двама от върнатите българи са били бездомници. Останалите шестима са били криминално проявени. Осем са били и върнатите в родината си латвийци. Значително повече са репатрираните поляци (26) и румънци (21).

Същевременно през 2018 година град Хамбург е отнел правото на свободно движение в рамките на ЕС на общо 389 европейски граждани. Според Хамбургския сенат, 67 от тях са били българи. Конкретните причини за отнемането на това основно право обаче не са посочени. Според публикация в германския вестник на наемателите "Mieterzeitung", повечето от въпросните 389 европейци са били бездомници от България, Румъния и Полша. Много от тях все още не са върнати в родните им страни, тъй като здравословното им състояние не го позволява.

Според закона, върнатите българи би трябвало сами да поемат разходите по репатрирането им. "По принцип всички върнати граждани на ЕС са длъжни сами да заплащат репатрирането - стига да е известен техен адрес в родината им. В случая с осемте българи обаче това все още не се е случило", подчертава Матиас Крум от пресслужбата на град Хамбург.

Към 2 януари 2019 в град Хамбург са регистрирани 10 589 български граждани.

Ако се злоупотребява с правото на свободно движение

Правото на свободно движение в рамките на ЕС е основен принцип на договора, залегнал в член 45 от Договора за функционирането на Европейския съюз. То е една от четирите основни свободи, залегнали в правото на ЕС. Всяка страна от ЕС може да отнема в конкретни случаи правото на свободно движение в рамките на ЕС, ако бъде доказана злоупотреба.

източник: Дойче веле