Македонската архиепископия е готова да признае Българската патриаршия за своя църква-майка!

Синодът в Скопие е изпратил на 9 ноември писмо до българския синод

Македонския архиепископ Стефан

Исторически пробив! Македонската архиепископия е готова да признае Българската патриаршия за своя църква-майка! Това става ясно от писмо на Синода в Скопие, прието на 9 ноември и адресирано до българския синод. Документът беше показан преди малко в предаването „Вяра и общество” по БНТ от неговия водещ Горан Благоев (виж в галерия, б.р.). Цитиран беше и основният текст, който заедно с оригинала можете да видите. Писмото, подписано от Македонския архиепископ Стефан, може да се окачестви като „исторически документ”, защото в него за първи път Македонската архиепископия говори за нейна

църква-майка

До днес обаче БПЦ и нейният патриарх мълчат по съдбовната тема.

Милен Врабевски – бизнесмен и общественик, е предоставил писмото на БНТ, но той потвърди, че е участвал и в написването му. 

Важното е сега да паднат духовните граници и да си сътрудничим. Има една настройка в обществото - БПЦ да поеме тази отговорност и да бъде църква-майка на македонците. Подкрепа за тази идея даде дядо Пратений, игумен на Бигорския манастир. Вярвам, че БПЦ ще защити своя макар и бивш диоцез. Трябва да покажем как нещата могат да се случват, посочи Врабевски.

Той разказа, че македонски архиереи са направили обиколка в България, за да  сондират позиции. Това е смела и достойна позиция на Македонската православна църква. Трябва да се намеси и духовният баща на нацията - патриархът и да се признае автокефалност на Македонската църква, настоя Врабевски.

Той призова да подхождаме с търпение към събратята си македонци, защото те живеят в една изкривена среда, а оцеляването им в нея коства много.

Признаването на Македонската църква от България означава да се изправи нашият синод и срещу Сръбската, и срещу Руската  църква, и срещу Вселенската патриаршия, които не признават самостоятелност на Македонската църква.  Патриарх Неофит трябва да заеме мястото си на

духовен баща на тези два народа

Да не оставяме на произвола тези хора, които са събрали смелост да поискат това от нас, заяви Врабевски.

В предаването участва и Любомир Младенов, бивш шеф на Дирекцията по вероизповеданията. Той припомни, че този процес на сближаване между двете църкви върви макар и трудно от 20 години.

Сега моментът е изключително благоприятен. Това писмо на Макаденската църква подкрепя в духовен план Договора за добросъседство, който вече подписаха двете правителства, посочи Любомир Младенов.

Това писмо е важен исторически шанс за нашата църква, който не трябва да бъде проигран. За първи път Македонскта църква признава българската за църква-майка, категоричен бе водещият Горан Благоев.

   Ето свободен превод на писмото:

     „... Архиерейският синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия единодушно реши да отправи конкретни предложения и въпроси към сестринската Българска православна църква, а именно:
-         Българската православна църква-Българска патриаршия, вземайки под внимание единството на Православната църква и реалните духовни и пастирски нужди, да възстанови евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на Македонската православна църква.
-         Македонската православна църква-Охридска архиепископия, ще припознае и признае Българската православна църква-Българска патриаршия, като Майка Църква, която първа приема и признава нейната автокефалност. Същата информира за нея и обръща внимание на проблема й пред Вселенската патриаршия и другите поместни Църкви, пред тях я представлява и се застъпва за нея.
-         С подписването на този документ от главите на двете Църкви, се възстановява евхаристийното единство между всички техни епископи, което ще бъде основа за безпроблемното възстановяване на евхаристийното единство и с епископите на останалите поместни православни Църкви.
-         За признаването и възстановяването на евхаристийното единство, Българският патриарх известява Вселенския патриарх, както и главите на другите поместни църкви.
Изразяваме нашата надежда в Господа, че тези наши предложения и въпроси ще бъдат приети от Светия архиерейски синод на Българската православна църква, за радост на Свети Климент Охридски и за доброто на съвкупната църковна пълнота".