Шефът на Касата: Само законодателни промени могат да решат проблема с онкоболните деца

По думите на Дечо Дечев проблемът е извън НЗОК

Дечо Дечев

Дечо Дечев

Необходими са законодателни промени за решаване на проблема с липсата на лекарства за онкоболните деца. Това съобщи пред Би Ти Ви директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечов.

"Проблемът е извън НЗОК, но поех ангажимент да предложим текстове, които да се обсъждат и влязат", обясни той.

Дечев разказа, че е била направена среща след поредния протест на майки с деца с онкологични заболявания. Родителите настояват за по-голям достъп до животоспасяващи лекарства. По думите на шефа на НЗОК трябва да има законови промени, които да решат проблема с лекарства, които са отпаднали от регистрация у нас.

За предложението здравната каса да си връща парите, дадени за лечение на пострадали при катастрофи и умишлено престъпления, като си ги търси от извършителите, Дечев обясни, че такъв законов текст има от 17 години. Той обаче не е прилаган, защото не било регламентирано предаването на информация за осъдените на касата.

"Сега се регламентира този въпрос. При влязла в сила присъда, ние ще получаваме информация, ще проверим колко е заплатила касата за лечение и тя ще предяви иск към причинителите", обясни Дечев.

 Той посочи, че на година има хиляди такива случаи, като НЗОК би могла да получава поне 1 млн. лева допълнително.