Шофьор мина през бус лентата на „Цариградско шосе", ще плати 250 лв.

40 камери следят нарушенията в столицата в бус лентата

С новата система от 40 камери шофирането в бус лентата освен едно от най-честите, ще стане и едно от най-санкционираните нарушения в столицата.

Камерите вече са разположени на основните булеварди и са съобразни с концентрацията на нарушения. Обикновено това са последните няколкостотин метра преди кръстовище, където когато се е образувала колона, шофьорите си позволяват да ползват бус лентата. За всеки нарушител се съставя специално досие.

„В досието попада номера на автомобила, GPS-координатите къде е заснет автомобила, часът и датата на самото нарушение. Ние го обработваме, пращаме го на колегите от КАТ, където съответно там го глобяват”, разказва Здравко Иванов - оператор в Центъра за управление и анализ на трафика.

Санкционира се всяко едно нарушение. Така, ако един шофьор реши да ползва бус лентата за експресно преминаване по „Цариградско шосе" от край до край - ще бъде сниман 5 пъти и ще плати 250 лева - по 50 лева на всяка камера. Според общината целта не е да се събират пари от глоби, а да се вкара ред в трафика.