Властелинът на врачките или как един посланик насажда анитамериканизъм

Срещата е послание към Москва и Анкара

Ерик Рубин, Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ

Ерик Рубин, Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ

Една среща и една снимка разбуниха духовете в социалните мрежи – посещението преди дни на американски посланик Ерик Рубин в централата на ДПС. Това се случва знаково, само седмица, след като стана публично ясно, че философът от Дръндар е придобил 70% от собствеността на ТЕЦ Варна за внушителната сума от 3500 лв. Въпросният философ вече почти 30 години държи в подчинение и страх най-бедния електорат в страната – турския и мюсюлманския. За фон на паметната среща между Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ и Ерик Рубин не по-малко знаково е използван триптихът „Свобода, толерантност, отговорност”. В централата на етническата партия казват, че идеята и символите в него са лично дадени от Доган. За ръководството на ДПС триптихът е неосъзнат, но възприеман като сакрално място, нещо като олтар на Доганизма.

Ето как общественици коментираха знаковата среща и знаковия фон на снимката:

Георги Михайлов, историк, издател на сайта desehistory,com:

„Бездарният стенограф Ахмед Доган пак хвърли в музиката анализаторите на морфичния резонанс с поредното си безсмислено послание. Графичната порнография зад него говори за много прост и объркан човек, който прикрива липсата на истински валидно послание и непрестанно си придава важност чрез объркани и неясни сигнали. Въпросът е защо го търпят обществото и етносът, в който живеят много на брой мислещи и интелигентни хора? Как този самозванец е успял да ни убеди, че който цени и уважава турците и мюсюлманите трябва да цени и уважава и него. Истината обаче е, че вечният председател на ДПС презира турците и мюсюлманите като по-нисши от него, а точно това са хората, които му дават сила.
Очевидно властелинът на врачките се опитва да пласира някакво послание, но не успява поради объркването си. Комичното е, че бездарният стенограф приема за най-голям успех когато остане неразбран, внушавайки си, че мисълта му е много богата и сложна. Истината е далеч по-прозаична, хората гадаят какво иска да каже, защото изразните му средства не са надраснали детската градина”.

Константин Мишев, Ню Йорк, бивш журналист в „Свободна Европа”:

„Как да го обясня това? Сигурно съм най-проамериканският българин на света и на всички времена. Но тези двамата нямат нищо общо с Америка, която обичам. Америка, която ме прие като политически емигрант. Америка, която разруши СССР...
Това, че има такива дипломати няма нищо общо с американската идея. Навсякъде по света и в историята има такива типове. Въпросът е дали действително имаме диаспора, която да протестира и дали Рубин ще си прави каквото иска? Да идеш при един криминален престъпник като Доган??? Смятате ли, че в Щатите е възможно политик да купи електроцентрала за 1 500 долара, която струва няколко десетки милиона? Абсолютно невъзможно! Веднага ще отиде в панделата. 
Именно подобни посланици създават антиамериканизъм”.

Рашид Шукри, един от основателите с Доган на ДПС – Кърджали:

„Мисля, че въпросната среща е послание към Москва и Анкара. Със затоплянето на отношенията на Путин с Ердоган, има голяма вероятност да е изтъргуван. Бизнес империята на ДПС-арската върхушка се подхранваше със стотици милиони долари от руската ВТБ- известна още като банката на Путин. Спре ли кранчето, империята ще рухне. Но Путин казва, че ще оцелее с новите си американски другари и техните банки. Към Анкара посланието е: "Твоите врагове са мои приятели, така е било и така ще продължава". За Анкара Доган е човек, който държи турците и мюсюлманите във феодална зависимост, пречи на опитите за преки инвестиции в районите, където преобладават. В Анкара се знае, че турците и мюсюлманите са средство за забогатяване на Доган и близкото му обкръжение. Що се отнася до паното, зад Доган и Рубин, то е доста неграмотно и претенциозно – съвсем в стила на Доган. Виждат се полумесец и звезда, които съвсем не символизират ислямската религия. Но се набива в очите и кръст, някои ще го обяснят като „заедност”, за която Доган обича да баламосва електората. А може наистина да е вярно, това което писа преди две години сайтът на Московската патриаршия – Доган заедно с ген. Решетников е присъствал в катедралата „Александър Невски”, по време на канонизирането на руски светец в София?”

Иван Сотиров, бивш депутат от ОДС:

„Официалното посещение на посланика на САЩ в централата на ДПС и срещата му с Ахмед Доган е скандално и не може да остане без последици! Не може граждани, организации и медии, които се самоопределят като защитници на демократичните цености да се държат като неми свидетели и вече втори ден позорно и съучастнически да мълчат по въпроса! Хора като Ахмед Доган и Валентин Златев отдавна трябваше да бъдат включени в списъците за санкции на САЩ, а не в листата на посланиците за официални посещения. Припомням, че имаше прецедент, когато след обществената реакция в България, Хилъри Клинтън върна дарението от 1000 долара, направено от Дарина Павлова за предизборната й кампания”.

Илиян Василев, анализатор, бивш посланик в Москва:

„Тази снимка показва много. Протоколът изисква гостът, в случая посланик Рубин да бъде поставен в центъра на двамата си домакини. Това е елементарен израз на вежливост и гостоприемство. Но кой да ги знае тези тънки работи. Доган се е самопоставил в центъра, вероятно съвсем не случайно под кръста, за да демонстрира изрично, че е той е важният на снимката.
Текстът на прес релийза от ДПС е като след междудържавно посещение на най-високо равнище, в което се получава самоопределянето на Доган като самостоятелен и значим фактор в българо-американските отношения. Няма как това да не се интерпретира като негов опит за легитимация след арогантната сделка с ТЕЦ "Варна".
Но по-важното е посланието, че срещата е станала по искане на американския посланик, който имал интерес да се запознае с Доган. Това е легитимация на статута на този политик, който черпи сила от неформалната си позиция, т.е. от задкулисието си.
Не за пръв път е трудно да се разберат едни или други ходове. Помня предишния американски посланик, който беше посетил Лукойл и направи фото с нейния български шеф, като каза едва ли не, че е американска компания -т.е. с американски акционери и това предопределяло задължението му да се види с тях. Този същия Лукойл, който в продължение на години не плащаше данък печалба и през който се реализираха основни канали на руското влияние у нас.
Трябва да свиквате - всяка държава има своите интереси. Това се отнася и за всеки неин посланик. 
Факт е, че на страницата на американското посолство няма никаква информация, говори красноречиво, че посещението е имало различна от обявената от ДПС интерпретация, цели и значимост”.

Милен Радев, издател на „Де зората”, преводач и публицист:

„Зачестяват признаците за това, че предстои фондация "Америка за България" да бъде трансформирана в "Америка и България за Кремъл". Доган, като личност особено е н е р г и ч н а, би могъл да играе ролята на пиар и ковчежник...”