​Христо Иванов блокирал подкрепа за международен съд за извращенията на комунизма

България отказала да се присъедини към инициативата на Естония и още седем държави

Бившият правосъден министър Христо Иванов не е подкрепил създаването на специализиран съд със статут на международен орган, който да разглежда и осъди престъпленията на комунистическите режими. Идеята е била лансирана от министъра на правосъдието на Естония господин Урмас Рейнсалу на 23 август миналата година, по време на международната конференция „Криминално наследство на комунизма и нацизма”, посветена на европейския Ден за почит към жертвите на комунизма и нацизма. Естонската идея е била подкрепена от представителите на правосъдните министерства на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чешката република, Словакия, Унгария и Грузия. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Екатерина Захариев в отговор на актуален въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Според Захариева предшественикът й Христо Иванов не е участвал на конференция, но не е изпратил и други представители на правосъдното министерство на България. За инициативата за създаване на международен съд за комунистическия режим в България разбрали от публикации в медиите, а бившият министър и след конференцията не е потърсил възможност да подкрепи инициативата, а България да се включи в създаването на този важен орган.

„Като гражданин, лично аз бих подкрепила такава инициатива, не за да кажа само на близките и роднините на хилядите жертви на този режим, че ще получат морално удовлетворение, което би звучало прекалено помпозно, а най-вече, за да покажем на българското общество, че не сме забравили и не трябва да има ненаказани престъпления“, посочи Захариева. Тя се ангажира естонската идея за присъединяване на страната ни към инициативата да бъде разгледана и обсъдена от компетентните български институции, които по Конституция следва да одобрят такова предложение.

Депутатът Методи Андреев изрази недоумение, че министър като Христо Иванов, представящ се за реформатор, може да блокира българското участие в подобна важна инициатива. Според политици обаче позицията на Иванов е разбираема заради съветското минало на семейството му. Докато заемаше важния пост в Министерството на правосъдието Христо Иванов говореше за съдебни реформи, но никога не е акцентирал върху темите за руските зависимости и комунистическото минало.