След Брекзит: МВР ще информира британците за условията за пребиваване у нас

На официалния сайт на Министерството на вътрешните работи вече има рубрика за Брекзит. От министерството съобщават, че рубриката има за цел да предоставя на гражданите на Обединеното кралство и техните семейства, които са се установили в България, информация за реда и условията за влизане и пребиваване в страната след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Посочва се, че МВР се подготвя за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, като предприема мерки за осигуряване правата на гражданите в съответствие със Споразумението за оттегляне, както и в случай на оттегляне без споразумение. От вътрешното министерство уточняват, че влизането и пребиваването на британските граждани в България ще се извършва по реда и при условията на Закона за чужденците. Подготвените от правителството изменения предвиждат изключение от това положение за британските граждани и техните семейства, които са се установили в България и са изградили трайни връзки с нашата страна. Целта на уредбата е да запази правата на пребиваване на тези граждани такива, каквито са към момента на оттеглянето.

Предвидена е процедура по пререгистрация на всички граждани от посочените в законопроекта категории. С преминаването ѝ тези граждани ще придобият специален статут, позволяващ спрямо тях да бъдат прилагани основанията и изискванията, които са били приложими към тях към момента на Брекзит, т.е. основанията по законодателството за европейските граждани. Чрез предоставянето на този статут британските граждани и техните семейства, избрали да живеят и работят у нас, ще могат да продължат живота си в страната така, както и преди Брекзит.

Предлаганата уредба е реципрочна на тази, която британската страна ще предложи за гражданите на Европейския съюз, в т.ч. българските граждани, които към 29 март 2019 г. са се установили и пребивават законно в Обединеното кралство.

Право да кандидатстват за новия статут ще имат гражданите на Обединеното кралство и членовете на техните семейства, които към 29 март 2019 г. пребивават законно в България. Те ще разполагат със срок до края на 2020 г. за да извършат своята пререгистрация. За целта те ще трябва да се явят лично и да подадат заявление в дирекция „Миграция“ или в областните дирекции на МВР, като приложат документите, изискващи се по законодателството за гражданите на ЕС за съответния вид пребиваване. След подаване на заявлението е предвиден едномесечен срок за издаване на разрешение за пребиваване, през което време кандидатите ще разполагат с временно удостоверение. Таксата за издаването на разрешение за пребиваване е в същия размер като таксите, които гражданите на ЕС плащат за подобен вид услуга.