Стайко Стайков остава под "домашен арест"

Стайко Стайков

Стайко Стайков

Апелативният спецсъд потвърди определението на спецсъда, с което е определена мярка за неотклонение на Стайко Стайков "домашен арест". 

Апелативна спецпрокуратура не поддържала протеста.

“Не поддържах протеста, тъй като комплексната съдебномедицинска експертиза даваше данни и заключения, че здравословния статус на обвиняемия Стайков не позволява той да пребивава в арестните помещения”, каза прокурор Пламен Марков.

Миналата седмица синът на бизнесмена Миню Стайков – Стайко, не се яви в Апелативния специализиран наказателен съд. Тогава стана ясно, че причината е тежкото му здравословно състояние, заради което преди това спецсъдът го пусна под домашен арест. Днес той беше в залата.

“Съдът уважи това негово конституционно право той да не бъде сниман и делото да се гледа при закрити врати с оглед на това, че се коментират обстоятелства от личен характер, което законът позволява и затова съдът уважи молбата и му позволи той да влезе в залата през т.нар. служебен вход и вие не го видяхте, както и не успяхте да го снимате”, каза адвокат Димитър Вълчев.

Защитникът подчерта, че осемчленна медицинска експертиза за състоянието на Стайков била назначена при грубо нарушение на процесуалния закон от страната на прокуратурата и на наблюдаващия прокурор.

“Защото не може когато делото се намира в съдебна фаза прокуратурата да диктува процеса и да си назначава каквито иска експертизи, с каквито иска експерти, в която иска болнично заведение. Това е работа, това е приоритет на съда и следваше прокуратурата - първостепенната, не апелативната - следваше тя на базата на протеста, който беше пуснала, да поиска този съд да назначи експертиза, но съдът трябваше да прецени къде, в кое заведение и колко експерти.

Прокурорът сам си назначи 8 определени от него експерта, което въобще не беше по реда на процесуалния закон. Тук това е грубо нарушение на т.нар. равнопоставеност на страните. Това е процесуално своеволие, което в крайна сметка доведе до този резултат, който съдът съобрази. Имам предвид заключението на експертите. Тоест прокуратурата не повярва , че този човек има здравословен проблем и в нарушение на процесуалния закон, назначи нова осморна експертиза, която да провери мнението на назначената пак от прокуратурата в МВР-болница експертиза”, посочи той.

В края на януари беше съобщено, че е повдигнато и ново обвинение – за данъчни престъпления за близо половин милион лева. Първоначалното обвинение на Стайко Стайков бе за участие в организирана престъпна група (създадена с цел разпространение на акцизни стоки без бандерол, пране на пари и данъчни престъпления).

„Обвиняемият Стайко Стайков от 29 януари има и второ обвинение, освен за участие в ОПГ, има обвинение и за извършване данъчни престъпления за укриване на данъци в размер на приблизително половин милион лева“, каза пред журналисти тогава прокурор Ангел Кънев.