Явор Колев: От януари са задържани над 25 лица за злоупотреба с деца онлайн

Явор Колев

Явор Колев

"От началото на годината до сега имаме задържани над 25 лица, които са злоупотребявали сексуално с деца по линия на разпространение и притежание на материали онлайн, а така и също сексуално изнудване на деца на възраст 7-12 години. Задържаните са на територията на цялата страна", заяви комисар Явор Колев - началник отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП пред БНТ.

Колев заяви, че работата по отношение на противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца е активна и е от години.

"Но няма статистика къде има най-много педофили. Навсякъде има хора, които злоупотребяват сексуално с деца, най-често чрез Фейсбук. Тези лица създават фалшиви профили на деца", обясни Колев.

По думите му, основната отговорност да предпазват децата си е на родителите. Те трябва да знаят какви места посещават децата им в интернет.

"Родителите трябва ежедневно да разговарят с децата си. От нашето наблюдение, едва когато детето е станало жертва на сексуално насилие, се обръща към родителите", каза Колев.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП разказа и за разследването на Интерпол, довело до форум, който се е хоствал от български сървър. Благодарение на тази акция са спасени над 50 деца в едно село в Тайланд

По отношение на продажбата на фалшификати, Колев заяви, че от началото на годината ГДБОП е закрила 54 интернет сайта за фалшиви облекла, козметика, спортни стоки и очила. При операцията миналата седмица са иззети 53 хиляди чифта слънчеви очила.