Общински болници готвят протест на 15 януари

Те ще настояват за адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване

бщински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари (понеделник) срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.

Между 12 и 13 ч. персоналът на лечебните заведения ще спре работа и ще излезе или пред съответната болница, или пред сградата на общината в знак на протест, съобщиха от Сдружението на общинските болници в България. Към момента участие в протеста са потвърдили повечето членове на сдружението – общински болници, намиращи се извън областните градове.

Протестиращите настояват да получат от републиканския бюджет целева субсидия от 30 млн. лева за оздравяване на общинските болници извън областните градове, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години. Сред исканията са и увеличаване на цените на клиничните пътеки, покриващи масовата патология, както и да започне дебат за развитието на българското здравеопазване с предложения за цялостни модели на развитие.

"Не го правим, защото в момента се провежда европредседателството, а защото това е пределът, следва само разруха", коментира пред "Дневник" председателят на СОББ д-р Неделчо Тотев.

От сдружението изтъкват, че голяма част от общинските болници в страната са в реален фалит, като към края на 2017 г. 31 от тях имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв., от които 12 млн. лв. са просрочени. В края на миналата година зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи, че общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените.

"Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н.", посочват от СОББ.