Обявиха исканията на Путин преди срещата със Зеленски

. Известни са исканията на Путин преди срещата със Зеленски, пише руският вестник “Московский Комсомолец“, цитиран от агенция "Фокус".
Владимир Путин ще се срещне с Владимир Зеленски на 9 декември - Кремъл потвърди датата на срещата на върха на "Нормандската четворка" и участието на руския президент в нея. Дмитрий Песков обаче призова да не се повишават очакванията, за да няма разочарования по-късно. Позициите на Москва и Киев относно уреждането на конфликта в Донбас все още са далеч от сближаване и за постигането на компромис една от страните ще трябва да направи сериозни отстъпки.
За възобновяването на „нормандския формат“, чийто участници не са се срещали от 2016 г., започна да говори още преди президентските избори в Украйна. А след избирането на Владимир Зеленски подобна среща стана осезаема необходимост: новият лидер добре осъзнаваше, че без Владимир Путин избирателните обещания за Донбас биха били невъзможни за изпълнение. Москва обаче веднага даде да се разбере, че само заради срещата няма да има среща. Киев, първо, трябва да осигури изтеглянето на войски в поне три населени места (Станица Луганская, Золотое и Петровское) от общо 30. И второ, да се признае „формулата на Щайнмайер“, която урежда прилагането на закона за специалния статут на Донбас. (В деня на местните избори той трябва да влезе в сила временно и след като ОССЕ ги признае изборите за честни и свободни, за постоянно.) Отне няколко месеца, за да се изпълнят тези условия. От руска страна част от сделката беше освобождаването на украински моряци, режисьора Сенцов и други известни затворници (след това Зеленски имаше стимул да изпълни други изисквания) и връщането на задържаните в Керченския проток кораби на 18 ноември, се превърна, така да се каже, в окончателен акорд.
Първите информации относно съгласуването на датата на срещата на „Нормандската четворка“ на 9 декември бяха направени от Елисейския дворец, което, знаейки страстта на Еманюел Макрон към публични изяви, изобщо не бе изненадващо. Киев и Берлин веднага потвърдиха тази информация. Москва, съдейки по оскъдните коментари от кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Бразилия, където по това време беше руският президент, би искала да продължи да разтяга проблема, настоявайки за необходимостта от по-щателна подготовка. Когато обаче трима са за, а един против, това вече не е конструктивна позиция, и една кавга с Меркел и Макрон, очевидно не би била в интерес на Кремъл. Следователно, Владимир Путин, най-вероятно, ще трябва да замине за Париж на 9 декември, без да е получил предварително одобрение на решенията, които могат да бъдат взети от „Нормандската четворка“. Помощникът му Юрий Ушаков заяви, че такава координация е необходима, тъй като целта на срещата е "да се определят допълнителни стъпки за прилагане на споразуменията от Минск, а не да се фиксира желанието на Киев да преразгледа съществуващите споразумения." Самият Путин на пресконференция в Бразилия също се притесни, че Зеленски може да се опита да играе „ва банк“, за да бъдат признати решенията на „Нормандската четворка“ от 2015 г. като несъстоятелни. „И тогава какво ще обсъждаме в „нормандския формат“? – заяви Путин .
Въпреки това в Киев вече обявиха, че все още не разчитат на подготовката на алтернативно споразумение, но ще търсят „корекция точка по точка“ на това, което вече е достъпно, поне в рамките на срока. И тук най-трудният въпрос е политическо уреждане. Според президента Зеленски след среща във "нормандския формат" Радата трябва да разработи и приеме нов закон за специалния статут на Донбас в замяна на "версията на Порошенко", изтичаща на 31 декември 2019 г. Президентът Путин от своя страна настоява, че съществуващият закон е добър за всички и срокът му просто трябва да бъде продължен. „Всъщност европейските партньори директно поискаха Украйна да направи този закон вечен. И Порошенко по едно време се съгласи с това. Но той не направи нищо", оплака се в интервю пред репортери самият Путин, като предупреди, че ако Киев сега реши да приеме" нещо, което няма да бъде съгласувано с ДНР и ЛНР, всичко веднага ще спре отново ". Законът за статута обаче не ограничава плана за вътреукраинско политическо уреждане. Нуждаем се и от закон за избори в непризнати републики, който засега дори не съществува като проект. И решението за амнистия за опълченците, което според споразуменията от Минск трябва да се извърши преди изборите, а не след, както искат да направят в Киев.
По принцип Дмитрий Песков изобщо не трепна, когато нарече предстоящата среща на „нормандската четворка“ „много сериозна“ и резултатите от нея „непредсказуеми“