Обявиха мотивите за освобождаването на директора на Агенцията по вписванията

Габриела Козарева, снимка: БГНЕС

Габриела Козарева, снимка: БГНЕС

Установени недостатъци и нарушения при одит и проверка от Инспектората към министъра на правосъдието са причините за освобождаването директора на Агенцията по вписвания.

От тази длъжност бе освободена днес Габриела Козарева, потвърди служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Мястото й заема Даниела Митева.

Стоилов уточни, че досегашният директор на Агенцията е освободен по негово предложение, а новото предложение е съгласувано с министър-председателя Стефан Янев.

"В Агенцията по вписванията са установени нарушения. Някои от тях са нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети, към момента достигат почти 1 милион. ЕК е започнала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 години", обясни Стоилов.

По думите му, забавено е и създаването на регистър за оповестяванията и пълномощниците.

"Очевидно, че настоящият директор на Агенцията по вписванията не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората. Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа, така че министърът на правосъдието ще предложи вариант как да се върви в тази посока", зaяви по време на пресконференция вчера  cлужeбният прeмиeр Cтeфaн Янeв.

Даниела Митева застава за втори път начело на Агенцията по вписванията. През октомври 2009 г., в началото на управлението на ГЕРБ, тя бе освободена от поста. Официално мотивите бяха "принципни различия с ръководството на Министерството на правосъдието по отношение организацията на работа, както и по отношение съблюдаване на финансовата дисциплина в Агенцията по вписвания".

Три месеца преди това от РЗС обявиха, че ще внесат в прокуратурата сигнал срещу Митева. Причината - новата система ИКАР, която става причина да се допускат грешки при издаване на удостоверения за тежести и вписването на ипотеки.