Одрин - непревземаемата крепост падна!

На днешната дата преди 109 години българската армия записва една от легендарните страници в своята история.

На 26 март  (13-ти по стар стил) 1913 година, по време на кървавата Балканска война българите извършват един от най-огромните военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал Георги Вазов непревземаемата турска крепост Одрин е превзета.

Драматичните събития около тази величествена битка започват ще през 1912, когато България започва дълго чаканата борба за своето обединение. Идеалът на царството е всички българи, останали на чужди територии да бъдат присъединени в една голяма държава, каквато се е очертавала Санстефанска България. 

В самото начало на войната българите постигат победи. Царските войски се изправят срещу центъра на османските сили и ги обръщат в бягство. Втора армия заема позиции около непревземаемото укрепление Одрин и го поставя под обсада, докато другите части настъпват към Цариград.

До декември 1912 г. Одрин остава блокиран от българските войски, но до бойни действия не се стига. Армиите на Фердинанд не успяват да пробият отбраната край Чаталджа и превземането на Цариград става невъзможно.

Турците склоняват да подпишат примирие, като се съгласяват блокадата над Одрин да остане, но след преврата в Цариград обявяват, че ще продължат военните действия. Българите се активизират и на 3 февруари, в изключително тежки условия, започва битката за крепостта. Най-големия по дължина фронт се пада на Източния сектор, където са съсредоточени половината от силите на атакуващите, начело на които застава генерал Георги Вазов. 

Планът за атаката, изготвен от самия генерал Михаил Савов – помощник на главнокомандващия БА, се оказва изключително успешен. Големият пробив на Източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов.

Обсадата на Одрин от български и сръбски войски, започнала през октомври 1912 завършва с превземането на турската крепост от Втора Българска армия на 26 март 1913 година

Решителната победа на храбрите български войници слага точка на Балканската война.

Обсадата на Одрин ще остане в историята и като един от първите случаи на действие на бойна авиация (след Италианско-турската война от 1911-1912 г.).