Огнян Герджиков: С Мая Манолова може спокойно да се захранват реакторите на АЕЦ "Козлодуй"

Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков

Последният служебен премиер на България и председател на 39-ото народно събрание проф. Огнян Герджиков коментира в предаването "Карай направо" с Диана Найденова, кратък откъс от който предварително излъчи Нова телевизия, защо и как лица от политическия спектър драпат към властта. 

Защо всички искат тази власт? Защо всички заявяват, че свалят правителството - Корнелия Нинова, президентът... Мая Манолова днес ще седи пред Министерския съвет с искането Борисов да си ходи. 

"Мая Манолова е известна с това, че тя е изключително активна, спокойно могат да се включат реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Тя излъчва и кумулира достатъчно енергия. Дали това е конструктивно, или не, дали има позитивни последствия от енергичното поведение на бившия омбудсман, е друг въпрос", смята професорът.

Юристът коментира и липсата на силна лява партия заради конфронтацията в БСП и съветва лидера на БСП Корнелия Нинова да не отваря толкова фронтове на конфликти с другарите си на "Позитано" 20. "Корнелия Нинова по същия начин - изтъкана е от много енергия, но прави грешка с това, че се конфронтира с много от знаковите лица в своята партия. България има нужда от силна лява партия", посочи Герджиков. 

Професорът обсъжда и конфликта между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Според неговото категорично мнение, е добре държавният глава да смекчи тона към изпълнителната власт и да не влиза на всяка цена в ролята на коректив на правителството.

Според проф. Герджиков джиросване на акциите на ПФК „Левски“ от Георги Попов и Васил Божков е било невалидно. Джиросването е юридически невалиден акт, а с поведението си Божков опитва да разиграва цялата държава, смята професорът.