Санкциите на САЩ са предупреждение, че борбата с корупцията ще продължи, включително с тяхно участие

Последиците ще бъдат многопосочни и ще засегнат бизнес кръгове, икономически и финансови институции

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица заради тяхната роля в корупцията по високите етажи на властта в България. Позицията на САЩ не е изненадваща, въпреки, че това е акт с безпрецедентна сериозност и сила от страна на официален Вашингтон, който ще породи дългосрочни и значими последствия в политическия процес и публичните институции на нашата страна. 

България не е сред най-значимите приоритети на глобалната политика на САЩ, но Вашингтон винаги е отстоявал определени свои позиции и интереси в партньорството си със София. За Америка е неприемливо съществуването на енергиен монопол - или състояние близко до енергиен монопол на Русия в България. Развихрянето на мащабна корупция по върховете на властта у нас е втората, но свързана с енергетиката сфера, която засяга пряко интересите на САЩ като страна, играеща ключова роля в НАТО и поддържаща отношения на стратегическо партньорство с България. Руският енергиен монопол и мащабната корупция, въвличаща мощни олигархични интереси от задкулисието в решенията на публичните институции са процеси, които застрашават не само функционирането на българската държава, но и общата атлантическа система за сигурност, на която България е член от 2004 г. 

През последните 17 години във Вашингтон се смениха няколко администрации, но представители на всяка от тях изрично подчертаваха системния интерес на САЩ от справянето на България с мащабната корупция и нелегитимното влияние на мощни олигархични сили - в частност външни сили - в процеса на взимане и реализация на политическите и административни решения на българската държава. Санкционирането на съдия от извънредния наказателен съд бе предупреждение за неглижирането на законността от самите български институции. Налагането на санкции на знаковите фигури на Делян Пеевски и Васил Божков е следващата и много категорична стъпка на Вашингтон, отразяваща засилващото се внимание и загриженост на САЩ за развихрянето на корупцията у нас и нейното влияние върху функционирането на българската държава. Държава - нека още веднъж да припомним - поела с членството си в НАТО отговорности за опазване сигурността на цялата евроатлантическа общност.

Санкционирането на тези три лица от страна на официален Вашингтон в конкретната обществена и политическа ситуация в страната изпраща още едно послание: САЩ не се интересуват и не оказват въздействие върху процеса на легитимен избор на българските граждани кой ще управлява страната. Вашингтон няма "любимци" в София. Предвид изострения политически конфликт у нас редица "геополитици" от Ганковото кафене усърдно обясняват как Америка "изоставила" едни и ""подкрепила" други в българските политически борби. На практика САЩ нямат навика да подкрепят или изоставят конкретни партии и политици - най-малкото защото не искат и не могат да носят отговорност за политическия избор на гражданите в една демократична страна - колкото и нейната демокрация да е уязвена от системна корупция и заобикаляне на закона. Американският интерес е фокусиран върху изискването който и да управлява България, да спазва ангажиментите, поети от страната като член на атлантическата отбранителна общност и в рамките на двустранното стратегическо партньорство. Така в списъка попада както Делян Пеевски, считан за ключовото лице в трансмисията на задкулисно олигархично влияние към институциите на завладяната държава през последното десетилетие, така и Васил Божков, който се опитва да се позиционира като лидер на политическата алтернатива в България. Политическата принадлежност няма значение. Значение има нарушаването на закона чрез мащабна и системна корупция по преценка на федералните институции на САЩ.

Последствията от санкциите, обявени срещу Пеевски, Божков и Желязков ще бъдат многопосочни. Те ще засегнат редица бизнес кръгове, корпоративни и финансови институции, свързани с тези лица и техните фирми и съдружия. Без съмнение, санкциите ще породят многопосочни политически последствия. Те ще поставят сериозни въпроси за това как е управлявана българската държава през последните десетилетие и половина и по какъв начин българският политически процес въвлича нелегитимни финансови средства, търговия с влияние и политическа конкуренция, мотивирани и осъществявани с помощта на задкулисен натиск. Санкциите дават сериозен повод и стимул на българските публични - в частност правосъдни институции да се самосезират относно сериозните дефицити във функционирането на правовия ред у нас и развихрянето на корупция, застрашаваща не само България, но и сигурността на нейните партньори. 

Позицията на Министерството на финансите на САЩ от 2 юни е и предупреждение, че процесът на борба с корупцията по високите етажи на властта у нас ще продължи, включително и с американско участие, тогава когато системата на олигархично управление на България застрашава интересите и сигурността на атлантическата общност.