Огнян Минчев: Съществена част от гласоподавателите на Демократична България подкрепиха Мая Манолова

 Изострените отношения между ГЕРБ и Демократична България доведоха до по-висока подкрепа за Мая Манолова. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Огнян Минчев. Той обясни, че покрай политическата криза от 2013г. демократичната общност се е раздвоила между това дали да подкрепи ГЕРБ като антитеза на управлението на Пламен Орешарски или да запазят протестната си позиция. Според него правосъдната реформа е в основата на влошените отношения между ГЕРБ и Демократична България.

„Една съществена част от гласоподавателите на Демократична България по всяка вероятност подкрепиха алтернативният кандидат за кмет на София Мая Манолова, а друга съществена част не отидоха да гласуват. Разбира се, имаше и такива, които гласуваха за Йорданка Фандъкова на втория тур, на балотажа за кмет на София. Но като цяло този вътрешен разнобой на практика показва тенденции, които не водят към помиряване или евентуална перспектива на партньорски отношения, между Демократична България или ГЕРБ в т.нар. дясно-центристка част на политическия спектър“ добави политологът.
Огнян Минчев каза още, че в „Да! България“ има много нови и млади избиратели, при които антикомунистическия патос не е водещ. За тези млади хора ГЕРБ олицетворява нелегитимните отношения между икономическото задкулисие и държавната власт и се стреми към авторитарни форми на управление, допълни Минчев. Той обясни, че линиите на разделение в дясното са очертани - „старата“ десница, подкрепяща СДС, са в съюз с ГЕРБ, а тези, които са против управляващите са с Демократична България.