Сом гигант уловиха в язовир Берсин

Трофеят е със забележителни размери - дължина 225 см. и тегло от 74 кг

снимка: viara-news.com

снимка: viara-news.com

Уникален късмет споходи преди ден двамата майстори шаранджии от Кюстендил- Веско Ангелков и Питър Ангелов, които се пребориха близо час, но успяха извадят гигантски сом от близкия до областния град язовир Берсин, който се простира на площ 400 дка и е дълбок 21 метра. Сомът- трофей е със забележителни размери за региона, тежи 74 кг и е дълъг 225 см, съобщава сайтът viara-news.com.

Стари майстори на въдицата казват, че „Късметът веднъж сполетява рибаря“. Е, определено двамата приятели са го имали във вторник вечерта. Язовир Берсин е с площ от 400 декара, дълбок е 21 метра и е изграден през 1965г. С кристалната вода, уникална природа, разнообразни места за отдих и риболов на – пъстърва, шаран, сом, бяла риба, лин, клен, каракуда привлича много риболовци от цялата страна.

„Рибата- трофей бе уловена снощи, около 19 часа. Някъде към 18 часа момчетата започнаха да го вадят и след час борба сомът бе на сушата. Почти през цялото време ги наблюдавах и после им помогнах. Веско освен майстор шаранджия е и запален сомаджия, и на него му дойде като бонус. Дали е най- големия в България, едва ли. Разбрах от колеги, че сме много далеч от такъв рекорд, а и аз не се боря за такова нещо. Относно това, че в нашия водоем се развъжда главно шаран ще кажа, че язовира е построен преди повече от 50 години, а до 1990г е бил развъдник, така че е съвсем нормално да има останали от това време големи риби. Освен това сомът е една от малкото риби, която си пази поколението. Мъжкият сом седи и пази хайвера, и за това е царя на сладководния басейн. След като преценихме с момчетата, че сома е добре го пуснахме обратно във водоема. Разбира се, погрижихме се за него така, както за трофейните шарани. Това което искам да си пожелая на себе си и водоема е да извадим един много хубав, прекрасен трофей от шаран. До сега е рекорда по изваден шаран от язовира е 21 кг“, каза арендаторът на язовира Иван Станчев.

Станчев уточни, че Веско и Питър са боли на язовир Берсин за улов на шарани и са уловили сома с шаранджийски въдици и такъми, което никак не си е лесно.

До момента с най- голям сом, ваден от язовира бе дело на д-р Станислав Кръстев от Кюстендил. Преди 2 години той извади 60- килограмов екземпляр с дължина на рибата е 2,1 м.