Възмездие: Нася Ненова осъди либийските си мъчители, очаква обезщетение от 1/2 милион лева

Решението е окончателно, след като ВКС отказа да се занимава с делото

Нася Ненова, снимка: Марица

Нася Ненова, снимка: Марица

Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което Нася Ненова заведе срещу мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия. По този начин остава в сила решението на Апелативния съд София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова, съобщава dir.bg, позовавайки се на БНР.

Според върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си. В казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС.

Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус.

Освен това по делото детайлно е установено на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е установено и от Комитета по правата на човека.

През май миналата година Софийският апелативен съд осъди деветимата либийски мъчители на Нася Ненова.

"Изтезанията са включвали бой с пръчки по тялото и по стъпалата, бой с кабели, увисване на ръце, стоене на един крак, пускане на ток през тялото, заплашване от разкъсване от кучета, заплаха за семейството ѝ. Ищцата е била държана в изолация, без контакт с останалите задържани, не ѝ е бил осигурен адвокат, нито е имала възможност да се свърже със семейството си. От побоя трудно ходела, ръцете и краката ѝ са били подути, направила е и опит за самоубийство. Не е имала възможност да се свърже с българското посолство, да помоли за помощ, нито да подаде жалба срещу условията в които е държана", пишеше в решението на апелативния съд.

Именно след изтезанията Ненова е направила пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителния акт срещу нея. Съдиите бяха категорични, че всеки от деветимата ответници по делото е имал различна роля в изтезанията, на които е била подложена медицинската сестра, но отговорността им е солидарна.

Отделно, деветимата мъчители са осъдени да платят и 26 617 лева на Ненова за пропуснати доходи от задържането ѝ на 9 февруари 1999 г., до освобождаването на 24 юли 2007 г.