Оксфордската ваксина показва силен имунен отговор при хора над 60

Надеждата е да бъдат защитени най-застрашените от вируса, каквито са възрастните хора

Оксфордската коронавирусна ваксина показва силен имунен отговор при възрастни на 60 и 70 години, пораждайки надежди, че може да защити възрастовите групи, които са най-застрашени от вируса.

Изследователите казват, че заключенията от фаза 2, базирани на 560 здрави възрастни доброволци, са "окуражаващи", цитира Би Би Си.

Те също така тестват дали ваксината спира хората да разпространяват Covid-19 в разсширени изследвания в трета фаза. Ранни резултати от този решаващ етап се очакват през следващите седмици.

Три ваксини - Pfizer-BioNTech, Sputnik и Moderna - вече са докладвали добри предварителни данни от изследвания във фаза три, като едната предполага, че 94% от хората над 65 години могат да бъдат защитени от Covid-19.

Великобритания вече е поръчала 100 милиона дози от ваксината на Оксфорд, произведени от AstraZeneca, 40 милиона дози от ваксината на Pfizer-BioNTech и 5 милиона от ваксината на Moderna.

Предизвикателството при разработването на ваксина срещу Covid е да накара тялото да се бори срещу вируса, независимо на колко години е човек. По-слабите имунни системи на възрастните хора означават, че ваксините не са склонни да функционират толкова добре, колкото при по-младите хора. Тези резултати от проучването на Оксфордския университет, рецензирани в Lancet, предполагат, че това може да не е проблем. Те показват, че възрастните на 56-69 и над 70 години са имали имунен отговор подобен на този при по-млади въхора на възраст 18-55 години.

Д-р Махеши Рамазами, изследовател от Оксфордската група за ваксини, каза: „С удоволствие установихме, че нашата ваксина не само се понася добре при възрастни хора, но също така стимулира подобни имунни отговори на тези, наблюдавани при по-млади доброволци. Следващата стъпка ще бъде да се види дали това се превръща в защита от самата болест."

Две седмици след втората доза повече от 99% от участниците са имали неутрализиращи отговори с антитела. Те включват хора от всички възрасти. Отговорът на Т-клетките - друга мярка за това колко добре реагира имунната система - достигна своя връх две седмици след първата доза на ваксината, независимо от възрастта.

"Силните реакции с антитела и Т-клетки, наблюдавани при възрастни хора в нашето проучване, са обнадеждаващи", каза д-р Рамазами. „Населението с най-голям риск от сериозни последици от Covid-19 включва хора със съществуващи здравословни проблеми и възрастни. Надяваме се, че това означава, че нашата ваксина ще помогне да се защитят някои от най-уязвимите хора в обществото, но ще са необходими допълнителни изследвания, преди да сме сигурни."

Възрастните също са по-малко склонни да получат странични ефекти, които обикновено са леки, показва изследването. Няма също сериозни проблеми с безопасността, свързани с ваксината, наречена ChAdOx1 nCov-2019.

Оксфордската ваксина е разработена от отслабена версия на вирус на обикновена настинка (известен като аденовирус) от шимпанзета, който е модифициран, така че да не може да се развие при хората. Работата по ваксината започна през януари и тя беше разработена за по-малко от три месеца, като започна опити с хора - първите в Европа - през април в Оксфорд. Третата фаза на изпитанията на ваксината, които разглеждат колко ефективна е тя за защита на хората срещу Covid-19, започна в края на август и все още продължава. Когато данните от този етап се изпратят до регулаторите, те се разглеждат и се одобряват, след което ваксината може да получи зелена светлина за използване от хората по целия свят.

(Източник:БГНЕС)