ООН: Международните играчи да прекратят намесата си в либийския конфликт

Международните играчи трябва да прекратят намесата си в либийския конфликт, заяви пред АФП днес спецпратеникът на ООН преди срещата на световните сили утре в Берлин, която ще търси изход от кризата.

„Цялата външна намеса може да има успокоителен ефект в краткосрочен план, но Либия се нуждае от прекратяване на всичката външна намеса. Това е една от целите на конференцията“, заяви Гасан Саламе.

„Точно затова има Берлинска конференция, да кажем на г-н Хафтар и на всички останали, че наистина има много държави, които подкрепят войната от едната или от другата страна. Но международната общност, надявам се, е стигнала до заключението, че поема огромен риск като разпалва конфликта".

Междувременно турският лидер Реджеп Ердоган предупреди Европа, че може да се изправи пред нови заплахи от терористични организации, ако признатото от ООН правителство в Триполи падне.

В статия, публикувана ден преди конференцията в Берлин, Ердоган посочва, че неуспехът на ЕС адекватно да помогне на Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж „би било предателство към европейските ценности, включително демокрация и права на човека“.