ООН: Възможни са катастрофални последици от ескалиращото насилие в Газа

Пратеникът на Обединените нации за Близкия изток Николай Младенов предупреди във вторник за възможните катастрофални последици от ескалиращото насилие в Газа, след като Израел и палестинската групировка "Хамас" продължиха да си разменят удари въпреки споразумението за прекратяване на огъня, предава AFP, цитирана от "Фокус".
Николай Младенов заяви пред Съвета за сигурност, че "крехко спокойствие" се е върнало в региона, но ситуацията остава "изключително напрегната" след съобщенията, че „Хамас“ са се съгласили на примирие.
"Загрижен съм, че отново можем да се изправим пред още една много опасна ескалация на насилието в Газа с потенциално катастрофални последици", заяви Младенов на заседание на Съвета за Близкия изток.
"Последните два дни показаха колко бързо можем да стигнем до ръба на войната," заяви Младенов.
Израел продължи въздушните удари по цели на „Хамас“ в Ивицата Газа във вторник, а палестинските бойци изстреляха нови ракети, въпреки споразумението за прекратяване на огъня.
Организацията на обединените нации работи с Египет, за да осигури примирие, за да се избегне избухването на четвърта война в палестинския анклав.
Младенов призова Съвета да осъди "продължаващото безразборно изстрелване на ракети от „Хамас“ към Израел" и призова страните да проявят сдържаност.