Опасни храни: Учени доказват връзката на храната с появата на рак

Има навици в начина на живот, които могат да увеличат риска от развитие на рак, пише „Дейли Експрес“. Нови проучвания доказват, че определени храни могат да провокират възпаления в организма, което пък може да увеличи риска от развитие на рак с почти 50%.

Заплахата от рак винаги съществува, но можете да предприемете мерки, за да намалите риска от появата му. Това е обнадеждаващият извод от поредица проучвания, които се опитват да свържат навиците на живот с риска от рак. Ролята на храната за развитието на рака все още не е напълно изяснена, но сега учените са успели да открият редица тревожни закономерности.

Проучване от 2018 г., публикувано в списание JAMA Oncology, показва, че някои храни могат да предизвикат възпаление в организма, което от своя страна увеличава вероятността от развитие на рак на дебелото черво. Този рак е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред хората. Най-често се диагностицира при хора над 60-годишна възраст.

В проучването изследователите са проследили храненето на повече от 121 000 души (между които 46 800 мъже) в продължение на 26 години. Участниците в проучването записвали характеристиките на храненето си чрез специален въпросник, а учените присъждали на всеки от тях определен брой точки в зависимост от това колко възпалителни храни консумират редовно. Храните, които насърчават възпалението в организма, включват червено месо, сладки напитки и рафинирани зърнени храни.

При хората, чийто хранителен режим съдържа най-много възпалителни храни, рискът от развитие на рак е с 44% по-висок, отколкото при тези, които консумират най-малко такива храни. Храната, която помага за борба с възпаленията в организма, включва много зелени листни зеленчуци и пълнозърнести продукти.

В своето проучване изследователите са взели предвид и други фактори, които провокират рак, като висок индекс на телесна маса и липса на физическа активност. Въпреки това рискът от рак е значително по-висок при участниците, чийто хранителен режим включва големи количества възпалителни храни.

Данните от друго проучване, публикувано в списание Current Developments in Nutrition, потвърждават тази констатация. В това проучване учените се опитват да оценят доколко храненето с високо съдържание на възпалителни храни е свързано с развитието на рак на гърдата. Те са разгледали различни видове тумори и са взели предвид състоянието на жените в менопауза. Изследователите са проследили 318 686 жени в продължение на 14 години в рамките на Европейското проспективно изследване на рака и храненето. През това време сред тях са открити 13 246 случая на рак на гърдата. Учените оценяват хранителния режим на всички участници в проучването, като на всеки от тях поставят оценка въз основа на количеството възпалителни храни в ежедневното им хранене. Те установяват, че храненето с високо съдържание на възпалителни храни е свързано с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

При отчитане на други рискови фактори увеличението с един пункт на количеството възпалителни храни в храненето увеличава риска от развитие на рак на гърдата с 4%. Жените, чийто хранителен режим съдържа най-възпалителните храни, са с 12% по-застрашени от развитие на рак на гърдата в сравнение с тези, чийто хранителен режим съдържа най-малко възпалителни храни. Връзката е най-силно изразена при жени в менопауза.

Изследователите заключават: "Жените, чийто хранителен режим е богат на възпалителни храни, са изложени на повишен риск от развитие на рак на гърдата, особено по време на менопауза“.

Кои храни предизвикват възпаление?

Тези храни включват червено месо, преработени месни продукти, субпродукти, рафинирани въглехидрати като бял хляб, ориз и повечето десерти, както и сладки напитки, включително газирани и спортни напитки.

Същевременно храните, които могат да предотвратят възпаленията в организма, включват зелени листни зеленчуци като зеле и спанак; тъмножълти зеленчуци като тиква и жълти чушки; пълнозърнести храни като пшенични зърна, киноа, пълнозърнест хляб и овесени ядки; плодове, чай, кафе и вино. Всички тези храни съдържат вещества, които предотвратяват възпаленията, като каротеноиди, флавоноиди, витамини и фибри.

Симптоми на рак на дебелото черво

Симптомите на този вид рак могат да бъдат почти незабележими и да не ви карат да се чувствате неудобно.

По данни на Националната здравна служба на Великобритания, повече от 90% от хората, диагностицирани с рак на дебелото черво, имат един или повече от следните симптоми:

- Постоянни промени във функцията на червата: по-чести епизоди на прекомерно отделяне на газове, по-течни изпражнения, понякога коремна болка.

- Кръв в изпражненията при липса на други симптоми на хемороиди.

- Болки в корема, дискомфорт и подуване на корема, които винаги се появяват след хранене и които понякога карат човек да намали количеството на приеманата храна, което води до загуба на тегло. /БГНЕС