Опорките на македонски лидер как Скопие да заобиколи „омразните българи“ без да загуби парите от ЕС

Тито Петковски твърди, че антинатовците са добрите, че РС Македония е по-демократична страна от нейните съседи и страните в ЕС

Тито Петковски

Тито Петковски

Съвсем скоро небезизвестният македонски политик Тито Петковски, водач на „Новата социалдемократическа партия“ даде интервю по македонския „Канал 5“, излъчен и в  YouTube. В него добре познатият на местната публика партиен лидер изнесе „открит урок“ как и защо могат и трябва да се защитят северномакедонците от лошите българи и българската държава, без да изпускат парите на ЕС“. 

В желанието си да защити интересите на сънародниците си и РС Македония, Петковски формулира няколко опорки, изцяло почиващи на неверни твърдения и манипулации относно българите и България. Изнасяйки конкретни факти от по-далечната и нова история, политикът прави и няколко абсурдни внушения:  България не играе честно по отношение бъдещото членство на РСМ; преследва свои интереси с вписването на българите в Конституцията на РСМ; играе „мръсна игра“ с даването на български паспорти на сънародниците му; тя е „национален враг“, срещу когото трябва да се обединят всички партии в РСМ; заради български исторически личности страната му губела аргументи за своята самоидентификация. В същото време Петковски оставя врата за задкулисни договорки, т.е. да се договорят всички партии „как да изфинтират българите, давайки си ясна сметка какво печелят и какво губят от членството в ЕС“.

Предлагаме ви коментар по темата на Мариян Иванов Ноев  на страницата „Изгрей, зора на свободата“, който Faktor.bg публикува със съгласие на автора.

Тук представяме част от опорките на неслучайния Тито Петковски* от 17.11.2022, изговорени по телевизия „Канал 5“ в предаването „Само интервjу“. Петковски е добре запознат с българо-македонските отношения от първа ръка и в това телевизионно участие има очевидно за задача, да покаже пред публиката, как и защо могат и трябва да се защитат (северно)македонците от лошите българи и българската държава, без да изпускат парите по програмите на ЕС. 

И така: 

1. Партията „Левица“ са добрите и новата алтернатива, и са антинатовски настроени. (Бележка: Петковски казва в прав текст, че антинатовците са добрите.)
2. От старата му партия никой не го търсил за съвети. (Бележка: Без коментар.)

От 7та минута до края на предаването темата е България.

3. България играела некоректно, ето защо северномакедонските политици трябвало да бъдат по-умни, не трябвало да се прави услуга на България, не трябвало да се форсира промяната на Устава**, докато тече скринингът още близо две години. (Бележка: Задържането на колкото се може по-дълго на започването на реалните преговори е в интерес преди всичко на трети страни, което се представя за изсмукан национален интерес на РСМ, плашейки северномакедонските граждани.) 

4. Не е ясно защо България искала влизането на българите в Устава, понеже българите нямали политическа мощ в РСМ, предвид преброяването и представянето на партията на Петър Колев. (Бележка: Ако са малко и незначителни, що ви е толкова тежко да направите промяната на Устава? Отговорът на Петковски идва в 5тата опорка.)

5. Имало опасност за РСМ с вписването на българите в Устава, тъй като България през цялото време инсистирала за един народ от двете страни на границата, че не постоят македонци. България не била честна. Ако била честна, защо изисквала тогава да се случи това преди края на преговорите. (Бележка: Защото фалшифицирате, лъжете и малтретирате хора?)

6. РСМ признавала малцинства, за разлика от България и Гърция. (Бележка: Петковски казва всъщност, че България е по-недемократична страна, която не признава (северно)македонците, пък е в ЕС за разлика от РСМ. Петковски прави перфидна антибългарска и антиевропейска пропаганда. Представя РСМ отново в образа на жертвата и като по-демократична.)

7. Намеква, че ще се дойдело до искания от България, предвид многото български паспорти. Тук сравнява с исканията на албанците, защото подобно на албанския език можело да се стигне до искане и за българския език да стане официален. (Бележка: Тези паспорти са факт и не са паднали от небето. България има пълно лигитимно право да защити тези граждани и би било престъпно, ако не го направи. Петковски загатва, че тия с паспортите всичките са априорно финтаджии, което пък дори и да е така, няма как да го докаже за всичките.)

8. Всичките партии в РСМ трябвало да дишат като една партия по отношение на България. (Бележка: Отново България се представя като национален враг, срещу който всички в РСМ трябва да се обединят.) 

9. Влизането на българите в Устава имало политическо измерение, българите щели да имат политическа мощ и утре българите щели да имат политически искания. (Бележка: А защо да нямат българите политическа мощ и искания? Българите втора ръка хора ли са? РСМ според Охридския договор и свързаните с него изменения на Устава е мултинационална държава.)

10. Бъгаризацията в РСМ не можела да се случи. Никой не успял да ги бугаризира македонците, нито за време на турско, бугарско, сръбско, гръчко и така нататък. (Бележка: Лъжа! Българите са били българи! За това има милиони сведения. Слага равенство между титовите македонци след 1945 година с новия им идентитет и всички македонци от всички други исторически периоди. Към Балканските войни на територията на Вардарска Македония има изграден дори еднозначен български национален идентитет, народностен така или иначе.)

11. Ако утре се обявили историческите личности за българи, то (северно)македонците нямали да имат база за самоидентификация. (Бележка: Да си дойдем на думата! Горките! Кой ви е виновен, дами и господа от РСМ, че сте сложили за база за идентификация българската история, народ и език, чрез фалшифициране и подмяна? Не е ли по-добре да се стъпи от сега нататък на базата на историческата истина? В ЕС с фалшификациите ли ще ходите?)

12. Да седнели да се договорят всички партии в РСМ относно това, какво добивали и какво губели. (Бележка: Петковски оставя врата за задкулисни договорки, т.е. да се договорят как да изфинтират българите.)

13. Договорът с България не можел да се скъса без тежки последствия за РСМ, което би довело до още по-голяма радикализация на България в международен план. (Бележка: Точно така Петковски! Скъсайте договора и ще гледаме сеир! Петковски е наясно, че зад договора стоят ЕС и САЩ и това е част от Френското предложение и ще изтърват ПАРИТЕ от предприсъединителните фондове на ЕС и ще бъдат избутани дори след Босна и Херцеговина.)

14. Резолюцията по отношение на България приета от Народното събрание на РСМ се вкарва от Петковски като аргумент, с който можели да задължат правителството на Османи и Ковачевски да се спре приближаването към България. Представянето пък на последния закон за дружествата пред Венецианската комисия противоречало ясно на тази по-ранешна резолюция. (Бележка: Петковски подава дъвки за джвакане по северномакедонските медии за през следващите седмици.)

15. България и РСМ нямали обща история, имали само споделена история, защото македонците идвали в България, но забележете и в Сърбия и Русия, да учат и учили на български, сръбски и руски, понеже тогава македонците нямали държава, т.е. исканията от България нямали връзка с европейските стандарти и правата на човека. (Бележка: Петковски повтаря опорките на УДБА/МАНУ, относно стълбовете на македонизма. Прави финта и релативизира, че тия които идвали в България били като онези, които ходели в Русия и Сърбия, без да споменава, че в онзи период тези хора се чувстват българи, а не руснаци, засвидетелствано от милиони извори. Европейските стандарти изискват да не се лъже и фалшифицира! Днешните (северно)македонци не могат да променят идентитета на умрели хора и не могат да станат кръстници на хора, живяли преди 100 години.)

16. Петковски не го притеснявало мнението на България, а всъщност това на Европа. Ако Европа била либерална, как можела да стои зад България и да мълчи за това мешане във вътрешните работи на РСМ. (Бележка: Отново перфидна антибългарска и ясна антиевропейска пропаганда.)

17. След това се започва с познатите опорки за фашистичка Бугария. България окупирала Македония и започнала да прави денационализация с български учители и полиция. (Бележка: Когато България идва да окупира/админстрира част от  Вардарска Македония, в нея живеят всъщност официално южни сърби. Единствено комунистическата партия в Кралска Югославия признава македонци по това време, но не признава българи във Вардарска Македония по съответната директива. Петковски не споменава, че Сърбия върши от 1913 до 1941 насилствена денационализация на българите във Вардарска Македония. Да повторим, че към 1913 година във Вардарска Македония има изграден еднозначен български национален идентитет, засвидетелстван на всички нива, включително и парламентарно представен в Османския парламент от 1908-1912.)

18. Ванчо Михайлов бил все пак македонец, но как можело в Битоля да се отваря такъв клуб с такова име? Това водило до СТРАШНИ фрустрации сред хората. Битоля бил град на културата и консулите. ДПМНЕ се опирали на Михайлов и сега не знаели как да се освободят от Ванчо Михайлов. (Бележка: Ако трябва да се освобождават от Михайлов,  защо се наричат тогава ВМРО? Ако Иван Михайлов е проблемен, защо ДПМНЕ е най-голяма партия в РСМ тъкмо с предавката ВМРО? Няма ли тука нещо дълбоко гнило в тази държавна индоктринизация?)
и т.н. ...

Има още, но хайде и това е достатъчно! Да благодарим на Тито Петковски!

* Този Тито е роден през януари 1945 година. Вероятно тогава това име става особено популярно.

** В РСМ имат Устав вместо Конституция.