Опозицията в Германия подкрепя кандидатурата на Украйна за ЕС

Манфред Вебер призова за ускоряване на преговорите

Ръководителят на групата баварската партия Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага Александър Добринд смята за необходимо да предостави на Украйна статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Той изрази това мнение в събота пред вестник Augsburger Allgemeine, цитиран от местни и международни медии. „Ако Украйна иска да получи статут на кандидат за членство в ЕС, ние го подкрепяме“, каза Добринд. В същото време той уточни, че вероятно това не може да стане бързо - няма ускорена процедура за приемане на държави в ЕС. Подобни процеси, според политика, могат да се проточат с години и дори десетилетия. „Често са необходими фундаментални структурни промени в една страна, за да получи членство в ЕС“, обобщи Добринд. 

На свой ред Манфред Вебер, ръководителят на Европейската народна партия (ЕНП), водещата фракция в Европарламента, призова за ускоряване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС. „Ако президентът Зеленски поиска ясен сигнал спрямо неговата страна за присъединяване към ЕС, тогава отговорът от страните от ЕС трябва да бъде: да, добре дошли“, аргументира се Вебер.

Украйна, според него, не се нуждае от "никаква тактика за забавяне". „Би било опасно, ако Украйна и други европейски страни, които искат да се присъединят към ЕС, бъдат разочаровани и се откажат“, заяви той. /БГНЕС