Оправдаха окончателно бивш здравен министър по дело за оказан натиск

ВКС приема и становището на предните инстанции, че използваните при разговорите изрази от Семерджиев не "представляват заплаха"

Илко Семерджиев

Илко Семерджиев

Бившият здравен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков - Илко Семерджиев, е окончателно оправдан по дело, което се води от близо 3 години. 

Той бе обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 г. е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по онова време изпълнителен директор на агенцията по лекарствата (ИАЛ), припомня "24 часа".Прокуратурата твърдеше, че й се заканил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник "може да я уволни, а може да направи и други неща".

През юни 2018 г. Софийският градски съд обяви Семерджиев за невинен, а на 2 април м.г. това направи и Апелативният съд.

На 15 януари т. г. Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил оправдателната присъда. Решението е под номер 179 и е взето от 3-членен състав с председател Антоанета Данова и членове Лада Паунова и Даниел Луков, става ясно от сайта на ВКС.

Магистратите са преценили, че не може да се говори за натиск и "непозволено вмешателство" в работата на Стоименова, тъй като според Устройствения правилник на агенцията заместникът в ИАЛ се назначава от директора, но след съгласуване с министъра на здравеопазването. Това според ВКС означава, че свободата за решения на директора на агенцията по лекарства е ограничена. Спорът е бил дали за заместник на Стоименова да бъде назначен Боян Доганов. 

ВКС приема и становището на предните инстанции, че използваните при разговорите изрази от Семерджиев не "представляват заплаха".