Оправдаха прокурор за натиск над колеги заради невменяемост

Той е подсъдим за престъпления против правосъдието

Кръстин Кацаров

Кръстин Кацаров

Бившият зам.-районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров е оправдан по всички обвинения за натиск над магистрати, защото е бил невменяем. Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петър Сантиров, а ключов фактор за решението се оказа заключението на единайсеторната съдебно-медицинската експертиза. 11 професори и доценти от всички университети в страната са единодушни, че прокурор Кацаров е бил невменяем към момента на извършване на деянията, за които беше обвинен и не може да носи наказателна отговорност за тях. Заключението на експертите е, че той е страдал от временно биполярно афективно разстройство в тежка фаза. Заради това на финала на делото и прокуратурата пледира за оправдателна присъда за Кацаров, съобщава "Лекс". 

Разследването срещу него започна преди 4 години, когато прокурорът беше временно отстранен от длъжност, но в началото на 2017 г. беше възстановен след година и половина, тъй като разследването се проточи. Според лекарите обаче няма проблем Кацаров да работи като прокурор сега, тъй като е в ремисия, лекува се и в момента няма здравословен проблем.

Той е подсъдим за престъпления против правосъдието, свързани с натиск над прокурори и над съдия, както и за опит за принуда, придружен със закана. Именно експертизите за вменяемостта на Кацаров станаха причина за забавяне на разследването, като в крайна сметка първите заключения бяха, че той може да носи отговорност за действията си.

Според обвинението през пролетта на 2015 г. Кацаров подбудил своя колега от Районната прокуратура в Казанлък Дойчо Цанев да прекрати поради малозначителност разследване за наркотици срещу сина на негово приятелско семейство. Пак тогава подбудил друг прокурор от Казанлък – Мария Михайлова, да обвини двама души за длъжностно присвояване.

Кацаров, който в един момент беше и и.д. шеф на прокуратурата в Казанлък, има обвинение и за това, че е склонявал друг свой колега да обвини кмета на Павел Баня в документно престъпление, да го задържи за 72 часа и да иска постоянен арест. Пред друг прокурор пък настоявал да наруши вътрешното си убеждение и да повдигне обвинение за грабеж по друго дело, като пак поискал арест за обвиняемия.

Кацаров не се притеснил да склонява и съдията в Административен съд – Стара Загора Ирена Янкова, от която поискал да уважи жалбата на фирма за отмяна на заповед на РДНСК.

Обвинението за опит за принуда е свързано с обаждане по телефона, при което опитал да принуди жител на Казанлък да убеди сина си да се откаже да търси правата си след нанесен му побой и отправени закани. Прокурорът казал на бащата на пострадалия, че ако синът му не оттегли жалбата си, щял да направи така, че да го вкара в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от мъжа, от когото се жали.

Името на Кацаров нашумя през 2015 г. покрай започнало тогава разследване срещу журналист заради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манчев от „Пресс ТВ“ дори получи призовка, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника, но разследването беше прекратено, след като получи гласност.