Оранжев код за опасно високи температури е обявен в 7 области в страната

Във Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив и Хасково прогнозата е за горещо време

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за областите Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив и Хасково, показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология, а за днес е в сила предупреждение в жълто за "потенциално опасно време" заради високи температури за цялата страна.

Според прогнозата за днес максималните температури в повече райони ще са между 34° и 39°, а утре между 35° и 40°. На 31 юли се очаква да се появи слаб северозападен вятър, а привечер облачността да се увеличи и до полунощ на "изолирани места" в Северна и Западна България да превали и прегърми.

"Излагането на откритите части на тялото на преките слънчеви лъчи може за кратко време да предизвика изгаряния, а високата температура да предизвика термичен шок", напомнят от Българския червен кръст (БЧК), като пишат и, че най застрашени са малките деца, възрастните хора, пациентите със сърдечни болести и хората с по-светла кожа.

От БЧК съветват в горещите дни да се пият най-малко по 2 л. вода или айран, а газираните напитки, както и напитките, които съдържат алкохол или кофеин не са препоръчителни.

Традиционно заради високите температури, сушата и човешка небрежност през лятото възникват често горски пожари. Затова от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" призовават, когато има силен вятър, да не се пали огън. Съветите на дирекцията какво да се предприеме при пожар - тук.