Орел, рак и щука: Ще успее ли САЩ да убеди Саудитска арабия и Русия да стабилизират петролния пазар

Инициативата на президента на САЩ Доналд Тръмп да търси решение за стабилизиране на петролния пазар заедно с Русия и Саудитска Арабия не е обречена на провал, коментират анализатори, анкетирани от ТАСС, предаде БТА.

Трите страни страдат от поевтиняването на петрола и макар че договарянето на реално свиване на добива при равни условия ще бъде трудно, дори само готовността за преговори дава положителен сигнал на пазарите. Точно това, което е необходимо в момента.

Повод за примирие

Потреблението на петрол в света може да се срине с 20-30 процента през идните месеци заради пандемията от коронавирус. Карантинните мерки, които се въвеждат по целия свят за борба с разпространението на инфекцията, почти изцяло парализираха авиацията и свиха транспорта. Цената на петрола сорт Брент постави 20-годишен антирекорд и в определени моменти се понижи до 22 долара за барел. Провалът на споразумението ОПЕК+, съгласно което над три години Русия и Саудитска Арабия свиваха добива на петрол, само ускори катастрофалното развитие на петролния пазар.

Неочакван опит за примирие между бившите съюзници направи американският президент Доналд Тръмп, който заяви, че ниските цени на петрола са пагубни за важен за страната му отрасъл като добива на шистов петрол. Преговаряйки по телефона с руския президент Владимир Путин и престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, Тръмп обеща да намери изход от ситуацията със съвместните улелия на трите петролни държави.

Орел, рак и щука

Успехът на евентуалните тристранни преговори до голяма степен ще зависи от ролята, която ще поемат САЩ, коментират анализатори.

Ако Вашингтон просто възнамерява да изпълнява посредническа роля и при това продължи да размахва бухалката на санкциите, то положението е едно. Съвсем по друг начин стоят нещата, ако САЩ възнамеряват да бъдат пълноценен участник в преговорите и им се наложи да поемат ангажименти за регулиране на добива, посочва Мария Белова, директор по изследванията в компанията за стратегически анализи Вайгън кансълтинг (Vygon Consulting).

Трудно е да си представим обаче, че САЩ биха могли да задължат частните нефтодобивни компания да ограничат производството си. Това изглежда почти невъзможно, единодушни са експертите.

Структурата на пазарите в трите страни е много различна, обяснява анализаторът Алексей Калачов от Фанама.

Ако в Саудитска Арабия фактическият контрол над единствената нефтодобивна компания е в ръцете на кралското семейство и всяко решение ще бъде изпълнено, то руските власти трябва да се договарят с петролните компании, дори с тези, които са под държавен контрол, припомня експертът.

В САЩ пък е още по-сложно - там има хиляди малки компании, които не могат да бъдат управлявани и никакви договорености не могат да ги задължат, посочва Калачов.

На фона на ниските цени на петрола обаче, те самите те могат да започнат да свиват производството, допълва той.