Осъдиха на 7 години затвор брата на червен депутат, ръководил банда за рекет

Илия Стоилов: снимка: 24 часа

Илия Стоилов: снимка: 24 часа

Илия Стоилов, брат на народния представител Георги Стоилов е осъден на 7 г. затвор от Специализирания наказателен съд, съобщават от прокуратурата. Според обвинението той е ръководил група за изнудвания в Русе. Останалите 9 участници в банда получиха наказания от 3 до 7 г. лишаване от свобода. 

Илия Стоилов беше арестуван на 14 октомври 2017 г., припомня "24 часа". Събраните доказателства показаха, че тя е действала от март 2015 г. като строга йерархична структура. Стоилов лично командвал останалите и посочвал кои хора да бъдат изнудвани. Ивма случаи на сплашвани, пребити и отвлечени. Наказателната бригада била от спортисти, както и треньор по бокс. 

Илия Стоилов имал 3 заведения и заложна къща. В тях изнудваните били притискани и глобявани. През 2015 г. групата „наложила“ глоба от 2820 лева на русенец, който си позволил да се настани с приятели на маса в местна механа, която обичайно се водела запазена за хората на Стоилов. Обявеният за длъжник бил отведен в заложната къща. След удари и заплахи той бил принуден да подпише заложен билет, според който е „получил“ паричен заем в размер на "глобата". Като гаранция, че ще върне „заема“, той бил принуден да заложи колата си, златен ланец, както и да подпише запис на заповед за сумата от 2820 лева.

В началото на 2015 г. „глобен“ с 2256 лв. се оказал барман в едно от заведенията на ръководителя на групата, който заради по-добри условия на работа се преместил в конкурентно заведение. Той бил обвинен, че изпил и черпил безплатно с алкохол приятели в заведенията на Стоилов. След заплахи с побой барманът бил принуден да подпише документ за неплатена сметка на стойност 2256 лв. и започнал да я плаща на части.

Най-тежко пострадал е работник в заложната къща, който се осмелил да подпише предизвестие за напускане на работа, след като бил глобяван заради намаляване на оборота. Той бил обвинен, че присвоявал суми от оборота на заложната къща, с което задлъжнял към Стоилов със 100 000 лв. Закарали го в помещение на едно от заведенията, предварително послано с найлон. Там го били няколко пъти и го заплашвали, че ако не плати животът му приключва. След като юмруците били заменени от бухалка и насочен към главата му пистолет, той подписал запис на заповед за поисканата сума. Написал и „самопризнания“, че е манипулирал системата в заложната къща, с цел да присвои пари. След всичко това, бил вкаран насила в подземно помещение на заведението и държан там до следващия ден. Присъдата на групата рекетьори от Русе не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.