Осъдиха Русия в Страсбург за нарушаване на човешки права

Съдът нареди на руските власти да платят 9000 евро обезщетение на организатор на протест

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че Русия е нарушила правата на трима души, получили присъди за участие протести през 2009 и 2012 г., предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Съдът нареди на Русия да плати 4000 евро обезщетение на мъж, глобен с 1000 рубли (ок. 28 долара тогава) за участие в протест през 2009 г. без предварително разрешение на властите. В акцията от типа "флашмоб" е имало седем души, всеки от които е държал празен бял лист, а устата му е била залепена със скоч. Според европейските магистрати проявата не е била заплаха за обществения ред, а прекомерната реакция на органите на реда е нарушила правото за събирания.

ЕСПЧ осъди Русия и по дела по жалба на двама души, осъдени в Русия заради участие през 2012 г. в протести срещу предполагаеми изборни измами. Съдът нареди на руските власти да платят 9000 евро обезщетение на организатор на протеста, който е бил признат за виновен от руски съд за подстрекателство към масови безредици, въпреки че многократно е призовавал за спокойствие. Вторият мъж е бил видян да води група лица с цел да пробият полицейския кордон и затова претенциите му за участие в мирен протест не са основателни, каза ЕСПЧ. Но евромагистратите са установили, че руските и украинските власти не са разследвали достатъчно неговите твърдения, че впоследствие е бил отвлечен в Украйна и върнат нелегално в Русия. Продължителното досъдебно производство, отказът да бъде пуснат за погребението на майка си и излежаването на присъдата в далечен сибирски затвор са също нарушения на правата му, констатира ЕСПЧ. Съдът нареди на Русия и Украйна да изплатят на ищеца съответно 11 хиляди и 4000 евро обезщетение, предаде ДПА.