Осъдиха Ахмед Муса на 8 години и половина по "имамското" дело

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло наказанията на магистратите от Пазарджик по т.нар. "имамско дело". По него бяха осъдени 14 души, сред които и Ахмед Муса Ахмед.
В Пловдив 12 от подсъдимите поискаха да бъдат признати за невинни, предаде 24chasa.bg
В решението си, написано на цели 621 страници, апелативният съд посочва, че по делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита. Събраните доказателства са били обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления, смята пловдивският апелативен съд.

През декември 2019 г. пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса Ахмед за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез интернет, с организиране издаването и разпространението на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.
Ахмед е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ ,и посредством профил в интернет сайт е пропагандирал война. Наложено му е едно общо най-тежко наказание от 7 г. и 6 месеца, което е увеличено с една година.