Има 103 българи заразени в кланицата "Тьониес"

Общо 103-ма българи са заразени с COVID-19 в кланицата "Тьониес" в Северен Рейн-Вестфалия, съобщи за "Дневник" генералният консул на България във Франкфурт Антоанета Байчева. По думите ѝ резултатът е на базата на тестовете сред всички 590 българи, които работят за най-голямата германска кланица. Двама от тях са на стационарно лечение в болница.

Значително по-малко засега са положителните проби в "Геестланд" във Вилдесхаузен, Долна Саксония, според данните, потвърдени от Байчева - 11 са заразените към момента българи с COVID-19. Тя не разполага с данни за общия брой обработени проби, на който се базира числото. Германски медии сочат, че правенето и обработката на тестовете за всички 1100 служители - повечето от които българи - едва предстои. Вчера "Дневник" съобщи, че сред заразените в кланицата има българи.

Огнището на коронавируса в кланицата на група "Тьониес" върна карантината за над 600 хил. души в два окръга на западногерманската провинция. Случаят, освен че породи безпокойство от нова вълна на разпространение на заразата, доби политически оттенък след коментар на регионалния премиер Армин Лашет, обвинил върнали се от почивка в родината си българи и румънци за увеличаващите се случаи. В германското общество отново бе повдигнат и въпросът кой плаща цената за евтиното месо в страната.

В кланицата работят чужденци от много държави, като българите са под 10% (над 6500 души), по-големи са групите на румънци и поляци. От днешните данни следва, че делът на заразените сред българските граждани, работещи за "Тьониес" и в момента поставени под карантина, е над 15%.

На всички работници бяха изследвани, а карантината в окръг Гютерсло, където се намира кланицата, ще е до 30 юни, когато властите ще преценят дали вирусът се разпространява активно извън обекта.

Единайсет са до момента и положителните проби в кланицата "Геестланд", където по данни, получени от консулството, работят 700 български граждани - по-голямата част от работната сила.

Вчера след обяд случаите са били 35 при направени 341 теста по данни на говорителя на окръга Оливер Галеоти. Очаква се масовото изследване в "Геестланд" да приключи до петък. Според компанията собственик на кланицата, PHW, от потвърдените до вчера проби огромното мнозинство са на т. нар. договори с подизпълнители (Werkvertrag) при тежки работни условия - практика, която германското правителство опита да промени тази пролет при първите огнища на COVID-19 в кланиците.

Проблемът във Вилдесхаузен е, че част от работещите в "Геестланд" живеят в друг окръг, Дипхолц - в едно от общежитията има около 200 души. Резултатите се очакват, а властите тепърва ще разберат дали има и локално разпространение на заразата. Според някои издания частна фирма следи за спазването на карантината.