От 1-ви май отпадат "коридорите" за пазаруване на възрастни хора, влиза в сила нов график за учениците

От 1 май, събота, отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват "коридор" за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. Това нарежда министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов в издадена днес (29 април) заповед, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

През май присъственият учебен процес на учениците от 5 до 12 клас ще се осъществява при следния график:

на 5 и 7 май - присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас, останалите са онлайн
от 10 до 14 май - присъствено се обучават учениците от 5, 6, 9, 11 и 12 клас, останалите са онлайн
от 17 до 28 май - присъствено се обучават учениците от 6, 7, 8, 10 и 11 клас, останалите са онлайн

Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.

От началото на май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика - при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице.

Със същата заповед е отменено ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 6 и 23 часа. От днес, 29 април, и нощните заведения могат да работят, като използват не повече от 50% от капацитета на помещенията, а персоналът трябва да носи маски, които да покриват носа и устата.

Сред оставащите в сила ограничения са:

на частните тържества могат да се събират до 15 души;

доколкото е възможно, да се работи дистанционно;

тренировките и състезанията на младежи до 18 г. в колективните спортове са забранени, ако участниците не са картотекирани спортисти.

(Източник: Дневник)