От 2030 г. Китай започва програма за намиране на планети с подходящи условия за живот

От 2030 г. китайските власти ще започнат програмата „Мин“ с цел изучаването на комическото пространство извън Слънчевата система и намиране на планети, подходящи за живот. Това съобщи генералният директор на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии Юан Цзе, предава ТАСС. „Този проект ще бъде поредният пробив на Китай в областта на фундаменталните открития“, подчерта той.

Според генералния директор, за да търси извънземен живот, китайското правителство ще пусне цяла серия летателни апарати със съвременни телескопи, инфрачервени детектори и други сензори за наблюдение на пространствата в съседство с нашата галактика. Благодарение на най-новото оборудване учените ще търсят вода и ще измерват температурните условия, които биха гарантирали оцеляването на хората, животните, растенията, насекомите и микроорганизмите.

Юан Цзе напомни, че от 2020 г. Китай започва мисия за изучаване на Марс и планира да се превърне в най-напредналата космическа сила през следващото десетилетие. В същото време активно се строи околоземната орбитална станция на Китай. „Ще отворим нова глава в космическите изследвания“, подчерта той.